V mládí jsem stejně jako řada mých vrstevníků rád jezdil tábořit do přírody, tzv. na „čundr“. Mělo to kouzlo absolutní svobody a to v pravém slova smyslu. Člověk se utábořil, kde chtěl, udělal si oheň vedle stanu, nikoho se nemusel ptát, co smí a nesmí. Asi zákazy volného táboření také platily papírově, ale pokud jste se v přírodě nechovali jako prasata, nikdo to extra neřešil. Rád na ty časy vzpomínám a také na jednoduché pokrmy, které se daly připravovat na ohníčku. Pamatuji se, že jsem oslňoval mojí speciální kořeněnou směsí z brambor, pálivých paprik, klobásy – to vše v alobalu a vložené přímo do popele v ohni. To byla dobrota….. Určitě se někdy zde o recept podělím, jestli ho ještě vylovím z paměti.
Předvčírem kupuji velice výhodně 2,5kg kořeněných kuřecích stehen za skvělou cenu 4,99€ a jsem před otázkou, jak je připravím. Zda jen na klasickém grilu nebo udělám něco extra. Zavzpomínám na staré dobré časy tábornické a recept je na světě. Alobal, brambory, pálivé papriky, cibule, kus špeku, jednoduché koření a jdu na to.
Suroviny na 2 porce:
2 kuřecí stehna
4 brambory
2 pálivé zelené papriky
1 cibule
6 plátků kvalitního špeku
Koření: sušená bazalka, sůl a nekoupíte li stehna už kořeněná jako já, tak mletou papriku a třeba i kari na okořenění stehen.
Postup:
Brambory nakrájíme na hrubší plátky, papriku nakrájíme na kolečka, cibuli na hrubší půlkolečka, ukrojíme plátky špeku, to si uložíme do mísy.
Roztáhneme si alobal, na něj položíme 1 kořeněné stehno, můžeme ještě posolit.
Na vrch stehna položíme 3 plátky špeku.
Potom stehno obkládáme nakrájenou cibulí, paprikou a bramborami. Mám nové brambory, tak se nemusí ani okrajovat. Posolíme z vrchu a okořeníme sušenou bazalkou.
Pak to vše důkladně zabalíme do alobalu a pokračujeme s druhou porcí. Obě porce dáme do pekáče, rozpálíme gril na 200°C a na horní rošt trouby pekáč umístíme a cca 30 minut grilujeme.
Pak změníme nastavení na horkovzduch 180°C a dalších cca 20 minut pečeme. V závěru znovu nastavíme na gril a ještě 15 minut grilujeme opět na 200°C. Vypneme, necháme ještě „dojet“, vyndáme a balíčky s pochoutkou v alobalu servírujeme přímo na talíř. Opatrně rozříznout, pochutnání zaručené. Je li k dispozici ohýnek, tak to vše dělejte ve žhavém popelu nebo na venkovním grilu a výsledek bude ještě lepší.