Koprová omáčka má své skalní příznivce i odpůrce. Mne vždy chutnala a proto nevidím důvod si ji neuvařit, když na ni dostanu chuť, jako právě nyní. Její příprava je nenáročná a cena také není závratná. Prozradím vám, že výborně chutná třeba i s natvrdo uvařeným vejcem nebo třeba s dušenou treskou. My se ale nyní budeme držet staré klasiky a připravíme si ji s hovězím masem
Suroviny:
1kg hovězího masa
cibule
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
bobkový list
celý pepř
40g másla
60g hladké mouky
¼ L mléka
10g cukru
voda
ocet
sůl
sekaný kopr
houskový knedlík
Postup:
V receptu jsem použil jako maso hovězí pupek, ale vcelku můžete použít jakékoli hovězí maso vhodné na polévku, na vaření, dušení či pečení. Maso dáme vařit do osolené vody do tlakového hrnce spolu se zeleninou, bobkovým listem a několika kuličkami celého pepře. Vaříme cca 1h do měkka. Maso vyndáme, dáme do tepla a vývar použijeme na výbornou silnou polévku, do které nakrájíme vyvařenou zeleninu, zavaříme nudle nebo játrové knedlíčky.
Z másla a mouky připravíme v přiměřeném hrnci bledou zásmažku, za stálého míchání ji zalijeme vodou, mlékem a provaříme. Potom ji dochutíme solí, cukrem a octem. Nakonec přidáme na drobno sekaný kopr a odstavíme z ohně.
Maso nakrájíme ostrým nožem na plátky, dáme do omáčky a podáváme s knedlíkem.
Pavel Čermák – Svět dobrého jídla