Léto, teplota atakuje přes +30°C, to se fakt vařit nechce nikomu. Lépe někde u vody nebo alespoň v chládku, s klimatizací. Ale pozor, abyste z toho nechytli podobný zánět nosohltanu, co já. Začalo to rýmou, kašlem a pak totální ztráta hlasu. Takže k vodě se mi nechce ani za mák, dám si medikamenty na odkašlání, které se mají hodně zapíjet. Zapíjím,…. mým oblíbeným nápojem,…. pivem.  Při té příležitosti chytám inspiraci na tento pokrm s nádechem středozemí, který vymýšlím. Stehna v ledničce, pivečko také, lahodné selské bavorské nové brambory ve špajzu…. Od myšlenky k realizaci je jen krůček a tak jdu na to. Musím se pochlubit, že se to povedlo na první dobrou a ve finále dne se mi i hlas vrací. Složité to není, tak kuřecí stehna na tmavém pivě můžete zkusit se mnou.

 

Suroviny:

4 kuřecí stehna

3/4kg nových brambor

1/2L tmavého piva (nejlépe pšeničného)

Koření: rozmarýn, paprika mletá, chilles, pepř, sůl

 

Postup:

Stehna dáme do pekáče, okořeníme, přidáme na čtvrtky nakrájené brambory slupkou nahoru (nové brambory neloupeme). Vše ještě okořeníme rozmarýnem.

 

Podlijeme pivem tak do poloviny stehen a dáme do rozpálené trouby – horkovzduch na 200°C péct cca 30 minut dokud se pivo z velké části nevypeče.

 

Snížíme teplotu na 180°C, podlijeme vodou, můžeme i zbytkem piva a ještě cca hodinu pečeme do křupavé kůrčičky.

 

Výbornou pochoutku z jednoho pekáče můžeme doplnit salátovou oblohou ve středozemním stylu. V mém případě polní salát s mini rajčátky zakápnuté balsamicem a olivovým olejem, ale vy zvolte třeba to, co máte na oblohu momentálně po ruce. Rychlé, jednoduché, výborné.

 

S létem si zachovejte vztah k dobrému jídlu a o dovolené se nenechte v Čechách šidit restauratéry, co bez friťáku nedají ani ránu (-:

S dobrým jídlem vždy na Světě dobrého jídla u Pavla Čermáka