Že mám rád mořské plody jsem se už vyznal na těchto webových stránkách. Z mořských plodů miluji krevety, jak ty už vařené, červené určené k přímé konzumaci, tak ty syrové, tmavé, se kterými experimentuji v různých receptech. Syrové krevety jsou chutnější, než ty koupené a už vařené. Ale je s nimi trochu víc práce. Při přípravě musíme dodržet alespoň 2 zásady. 1. Rychlou přípravu, aby krevety byly křehké. Dlouhou přípravou se vysušují a není to ono. 2. Důležité je pak u větších krevet po sloupnutí krunýřku před tepelnou úpravou odstranit střívko. Pokud to neuděláte, bude vám mezi zuby skřípat mořský písek, který kreveta natrávila během své podmořské pouti. A to znamená vlastně zničení celého pokrmu a celá práce vniveč. Jak na to zde v odkazu u jiného mého receptu: https://svet-dobreho-jidla.cz/krevety-s-cherry-rajcaty-na-cesneku/ .

Připravujeme li syrové krevety, zůstane mnoho odpadu ve formě sloupnutých krunýřů, ocásků a odtržených hlav. Co s takovým odpadem? Vyhodit? Rozhodně ne, protože právě z těchto zbytků si můžeme připravit vynikající vývar. K výborné chuti polévky budete mít i dobrý pocit na duši, že jste plně zpracovali zakoupené krevety do posledního zbytku. Přidaná hodnota, která vás potěší.

 

 

Suroviny na 1,5 l vývaru:

100g zbytků vyloupaných krevet, tzn. hlavičky, ocásky, krunýře

50g čerstvého zázvoru

4 stroužky česneku

2 jarní cibulky

1 mrkev

1 petržel

1 kus nati řapíkatého celeru

5 polévkových lžic sterilovaného scezeného hrášku

5 polévkových lžic sterilované kukuřice

Hrstka nasekané zelené petrželové natě

2 polévkové lžíce solamylu

2 polévkové lžíce rybí omáčky

1 polévková lžíce světlé sójové omáčky

30g másla

50g rýžových (skelných) nudlí

Chilli

Pepř, sůl

 

Postup:

Zbytky krevet spolu s 2 stroužky pokrájeného česneku, 25g pokrájeného zázvoru a 1 jarní pokrájenou cibulkou dáme do hrnce vařit v 1,5 l vody. Osolíme a opepříme.

 

Vaříme cca hodinku a potom vývar přecedíme přes sítko.

 

Mrkev, petržel, řapíkatý celer nakrájíme na nudličky. Česnek nakrájíme na plátky, 2. polovinu zázvoru – cca 25g nakrájíme na jemno, 2. jarní cibulku pokrájíme na kolečka. Na pánvi rozpustíme máslo a vše lehce orestujeme, přidáme ještě hrášek a kukuřici.

 

Po orestování zeleninu přidáme k scezenému vývaru, ochutíme rybí a světlou sójovou omáčkou, přidáme nalámané rýžové nudle a cca 10 minut ještě provaříme. V závěru si v misce rozmícháme solamyl s trochou vody a ve finále vaření přimícháme do polévky. Přidáme ještě petrželovou nať, pokrájené chilli a můžeme si pochutnat.

 

Dobré chuti s dobrým jídlem

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla