Tímto způsobem, který vám teď prozradím, se často připravují řízky v Rakousku. Nejsem si jist, jestli tam takto připravují i klasický vídeňský řízek, který se vyznačuje motýlkovým řezem a v originále se dělá z telecí kýty, bohužel jsem to nikde nedohledal. Já jsem zde použil kýtu vepřovou a s výsledkem jsem byl nad míru spokojen. Tak vás zvu na vepřový řízek trochu jinak, vepřový řízek po Rakousku, naložený ve víně.
Suroviny
1kg vepřové kýty
0.25l bíleho suchého stolního vína
sůl, pepř
vajíčko, mouku, strouhanku na trojobal
vepřové sádlo na smažení
Postup
Maso nakrájíme na plátky nebo koupíme už nakrájené jako já zde, jednotlivé plátky okořeníme mletým pepřem a vložíme do většího hrnce. Zalijeme vínem a několik dní tak necháme marinovat v chladu. Prý maso klidně snese i týden marinování.
Maso vyjmeme, osušíme, naklepeme jako klasický řízek, osolíme, obalíme v trojobalu a smažíme na sádle. Řízek je opravdu velice jemný a chutný. Podáváme s bramborovým salátem nebo s bramborem maštěným máslem. Ti největší gurmáni si napečou mísu řízků a baští je samotné, bez přílohy, do plné sytosti.