Jsem „masožravec“, ale není od věci občas udělat výjimku a pochutnat si na nějakém zeleninovém pokrmu, zvláště, je li pikantní a dobrý. Je podzim, sklízí se zelenina, mnohdy se dá koupit výhodněji, než během roku, protože ji sedláci chtějí rychle prodat čerstvou. Od malička mám rád červenou řepu, klidně ji sním jen tak uvařenou, lehce zakápnutou máslem, olejem, octem. A někde, už ani nevím kde, jsem přišel i na recept, jak si z červené řepy udělat tatarák. Samozřejmě na ten pravý, z hovězího masa to nemá, ale někdy večer před spaním, když mne přepadne „žravá“ tak takováto druhá nebo třetí lehká zeleninová večeře je i ze zdravotního hlediska lepší, než třeba kus vepřové pečeně z pekáče, co zbyla od oběda. Tak se do toho pojďte dát se mnou, určitě si také pochutnáte nebo tento tatarák může sloužit jako zajímavá zeleninová příloha k masu. To už nechám na vás. Každopádně do sebe dostanete mnoho přírodních vitamínů a to před zimou, kdy je dobré posílit imunitu také určitě není k zahození.

 

Suroviny:

½ kg vařené červené řepy

1 sladší cibule nebo jarní cibulka s natí

2-4 stroužky česneku 

1 lžička naložených kapary

2-4 lžíce olivového oleje

2 lžičky worcesterové omáčky

1 lžička balsamikového octa

1 lžíce hořčice

2 lžíce kečupu

Pepř, sůl – dle chuti

Poznámka: Při jednodušší přípravě můžeme vynechat česnek, kapary, worcester a balsamikový ocet

 

Postup:

Červenou řepu nasekáme na jemné kostičky, dáme do mísy

 

Přidáme cibuli pokrájenou na kostičky, rozetřený česnek, nasekané kapary, hořčici, kečup, balsamikový ocet, worcester, olivový olej a vše vidličkou řádně promícháme. Osolíme, opepříme, znovu promícháme, dáme cca na hodinku do chladu a můžeme konzumovat.

Hezký podzim a vždy dobrou náladu i chuť přeje

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla