Pokrm Rösti je známý napříč všem alpským zemím. Prapůvod má ve Švýcarsku, kde sloužil jako vydatná snídaně místních sedláků.
Suroviny:
- 750g brambor
- 4 cibule
- 100g strouhaného ementálu
- 150g špeku
- 100ml oleje
- sůl
- pepř
Postup:
Brambory oloupeme a uvaříme do poloměka (cca 10-15 min. varu).
Během vaření brambor si cibuli a špek nakrájíme na kostičky a dáme do mísy.
Pak tam nastrouháme na hrubém struhadle brambory, přidáme ke směsi olej, okořeníme, vše hezky promícháme a přidáme tam ještě strouhaný sýr, opět promícháme a dáme alespoň na hodinu odležet do chladu.
Na smažení použijeme teflonovou nebo titanovou pánev, kterou si rozpálíme na sucho a vyplníme ji směsí z mísy do výšky cca 1 cm.
Na silnějším ohni smažíme cca 10 minut. Dále oheň přiměřeně regulujeme. Potom směs převrátíme, klidně na několikrát, hlavně aby se horní strana dostala dolů a opět smažíme cca 10 minut, přičemž špachtličkou rozčtvrtíme, jak je na obrázku na 4 stejnoměrné čtvrtky.
Nyní se nám směs vlivem rozpuštěného sýru začíná již pomalu spojovat, špachtličkou během smažení tvarujeme placičky. Jednotlivé čtvrtky opět obrátíme a zase smažíme 10 minut do zlatova.
Ještě jednou obrátíme a ještě druhou stranu osmažíme do zlatova 10 minut.
Vzniknou nám takovíto krasavci, které můžeme konzumovat jako hlavní jídlo nebo jako velice chutnou přílohu. Vhodným nápojem k rösti je kvalitní pivo.
Dobrou chuť vám přeje Pavel Čermák – Svět dobrého jídla