Vídáte v obchodě různé ty „potvory z moře vytažené“, jak se pravilo v jednom filmu mého oblíbeného režiséra Zdeňka Trošky?  Vězte, že všechny ty mořské potvůrky, „dary moře“ chutnají znamenitě a jejich příprava leckdy není vůbec složitá. U některých „darů moře“ je pravda jejich cena trochu vyšší, ale nemějte strach, nevysaji vaši peněženku, neboť se pustíme do přípravy mušlí – slávek a ty jsou vcelku cenově dostupné. Receptů existuje asi nespočet, já je připravuji docela jednoduše a myslím si, že tento recept zvládne úplně každý. Přenesme se tedy někam na slunné středomořské pobřeží, ladný zvuk mandolín, harmonik… krásný večer…. vůně moře…. taverna… a obsluha vám přináší na stůl talíř plný úhledně poskládaných mušlí k večernímu hodování…. (:

  • 1 kg čerstvých mušlí – slávek
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • hrstka petrželové natě
  • bílý pepř
  • mořská sůl
  • 0,25l bílého vína
  • olivový olej
  • bílé pečivo

Než se pustíme do práce, tak jedna životně důležitá zásada. Mušle musíme nejprve jednu po druhé prohlédnout. Každá musí být za čerstvého stavu úplně zavřená. Je li otevřená, bez milosti ji vyhoďte. Naopak, až mušle následně uvaříte, musí být vždy otevřené. Zůstane li po uvaření některá zavřená, také ji vyhoďte. Tímto postupem předejdete velice nepříjemným zažívacím potížím způsobených otravou. Tak na to vážně pozor.

Máme li tedy prohlédnuté mušle a je li vše v pořádku, kartáčkem je očistíme a odložíme je do mísy.

Ve větším hrnci si rozpálíme tak 3 polévkové lžíce olivového oleje, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a mírně orestujeme.

Přilijeme víno, přivedeme k varu, přidáme mušle, zasypeme na drobno nakrájenou petrželkou, okořeníme solí, pepřem a cca 5 minut zprudka povaříme v přiklopeném hrnci. Během varu hrnec s mušlemi protřásáme. Mušle se tepelnou úpravou otevřou.

Scedíme, otevřené mušle úhledně uložíme na velký talíř a podáváme s opečeným bílým pečivem na olivovém oleji. Pečivo můžeme namáčet ve scezeném vývaru, který poslouží i jako chutná polévka. Jednu ulitu použijeme jako pinzetu a vybíráme s ní lahodné maso.

 

Přeji vám pohodu a radost z dobrého jídla.

Váš Pavel Čermák – Svět dobrého jídla