Zvěřinu, až na světlé výjimky jako je například srnčí svíčková, zrovna nemusím. Za mého mládí se u nás zvěřina jedla, bažanti, zajíci atd., asi také proto, že můj otec prožil dětství v zámeckém prostředí, ale já to nemusel. Nicméně přípravu jídel z klasických mas tzv. „na divoko“ mám docela rád a v minulosti byl hit kuře na způsob bažanta, tedy v gurmánském slangu „a´la bažant“. A inspirace dalšího receptu na můj web je na světě, tak se do toho pojďme společně pustit.

 

Suroviny:

2kg kuřecích stehen, ale může být samozřejmě třeba i celé větší kuře – pracuji s tím, co mám v ledničce.

200g kvalitního voňavého špeku

Kořenovou zeleninu (cca 2 větší mrkve, ½ celeru, 2 petržele, 2 cibule)

sůl, pepř, divoké koření (bobkový list, jalovec, nové koření, tymián)

ocet

olej

1 dl červeného vína

 

Postup

1.fáze – nakládání

Maso je třeba naložit nejméně tak 3 dny před přípravou

Maso nejprve nasolíme a prošpikujeme kvalitním voňavým špekem. Výborný špek si vozím z oblasti Českého lesa.

 

Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostičky

 

Svaříme si lák z naředěného octa cca v poměru 3 díly vody a 1 díl octa s divokým kořením, pepřem a cca polévkovou lžící soli, pracuji s 5% octem. Láku připravím tak 2l dle množství masa. Lák potom nechám ochladit.

 

Prošpikované, nasolené maso dáme do velkého hrnce, prosypeme nakrájenou zeleninou, zalijeme chladným kořeněným lákem a dáme do chladničky nejméně na 3 dny marinovat.

 

 

2.fáze – vaření

Maso vyndáme do pekáče, předehřejeme troubu na 200°C a když trouba má provozní teplotu, pekáč s masem tam vložíme péct.

 

Scedíme přes sítko lák a zeleninu pokud možno vymačkáme. V hrnci rozpálíme olej a vložíme tam zeleninu, kterou necháme v oleji smažit, dokud nezhnědne. Pak přilijeme červené víno a necháme ho vydusit. Poté přilijeme sceděný lák a pár minut to vše provaříme.

 

Následně tento vývar přidáme k masu do pekáče a pečeme do změknutí, tzn. cca 1,5h. Maso v polovině pečení můžeme obrátit, aby se opeklo z obou stran.

 

Vhodná příloha k pokrmu je brambor

 

Dobrou chuť a život beze spěchu a stressu

Váš Pavel Čermák – Svět dobrého jídla