Stává se vám, že přijdete večer z práce a chcete si něco chutného honem rychle udělat? I mne se to stává a právě takto vznikl recept, který mohu hrdě vydávat za svůj vlastní. Před časem mě jeden můj kolega, původem z Tyrolska, prozradil jeho vlastní zásadu. Kdyby se dělo cokoliv, tak v lednici musí být vždy kus špeku a olejovky. Jelikož jsem se od něho hodně věcí učil, převzal jsem i toto jeho pravidlo a pokud možno se jím řídím. Špek vždy zasytí, dobře si na něm pochutnáte a olejovky taktéž. A jednou, když jsem přišel hladový s mlsným jazykem, jsem se rozhodl udělat z rybiček pomazánku. Ne však takovou tu obyčejnou, ale trochu vylepšenou, pikantní s nádechem středomořské kuchyně. Základ v ledničce byl, našel jsem tam ještě půl sklenky nakládaných kapary, což jsem usoudil, že to je právě to pravé „ořechové“, co z pomazánky udělá tu „exotiku“ a pustil jsem se do toho. A jestli chcete, můžete to teď zkusit se mnou.
Suroviny:
2 krabičky olejovek
1 cibule nadrobno nakrájená
několik plátků měkčeného másla
šťáva z ½ citronu
sůl (nejlépe mořská)
pepř čerstvě hrubě mletý
1 polévková lžíce nakládaných kapary
Postup:
Vše je vlastně jen o důkladném míchání jednotlivých ingrediencí
Do misky nebo většího talíře dáme olejovky i s olejem. Kupuji olejovky s feferonkou, protože mám rád pikantnější pokrmy.
Rybí maso vidličkou rozmačkáme a smícháme s vlastním olejem.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zase promícháme.
Okořeníme solí a pepřem, promícháme, zakápneme šťávou z citronu a zase mícháme.
Nyní přidáme několik plátků měkčeného másla a třeme několik minut, až se suroviny propojí a zredukují. Rád pracuji s máslem irským, které za chvilku po vyndání z ledničky hezky změkne.
A na konec přidáme kapary a zase promícháme, už naposledy.
Není li velký hlad, můžeme dát na cca ½ hodiny do ledničky, aby se chutě ještě lépe propojily a můžeme se do pomazánky pustit. Chutná výborně s kvalitním chlebem a můžete ozdobit, třeba jako já, lístky čerstvé bazalky a ředkvičkou, či něčím jiným, co je právě po ruce, aby se i oko namlsalo.
Dobrou chuť
Pavel Čermák – Svět dobrého jídla