Mám rád nenáročné výlety za hezkou přírodou, klidem, pohodou a samozřejmě za dobrým jídlem. Bavorský vrch Grosse Arber ( v Čechách vžitý název Velký Javor ) je nejvyšší horou Šumavy a Bavorského lesa (1456 m.n.m.). Jeho okolí je nejen centrem zimních sportovních radovánek, ale i v létě zde panuje čilá turistika. Grosse Arber i přilehlé okolí patří následníkům německého trůnu, rodu Hohenzollernů a nemusím připomínat, že leží, co by kamenem dohodil, těsně za hraničním přechodem Železná Ruda – Bayerische Eisenstein.
Cíl výletu máme se ženou Arberské velké jezero, Arbersee, ležící cca 3,5 km od Velkého Javoru. V pohodě vás k němu dovede navigace. Zaparkuji na přilehlém parkovišti, dýchne na mne čerstvý horský vzduch a přes silnici se již jezero ukazuje ve své plné kráse. Jezero je ledovcového původu a tudíž za svoji historii zažilo opravdu hodně z vývoje naší planety.
Půjčujeme si šlapadlo a nejprve jezero poznáváme z jeho vodní hladiny. Žije tam dost vodních kachen, ryb, bobrů, obdivuji lekníny u břehu a samozřejmě okolní prales, který je ponechán svému přirozenému vývoji. Na lov ryb zapomeňte. Je to zakázáno, i kdybyste vlastnili rybářské povolení, a není se čemu divit.
Po plavbě se vydáváme na tůru pralesem okolo jezera. Cítím se vážně jako v pravěku. Padlé stromy ponechané svému osudu, vystouplá skaliska, obnažené kořeny staletých stromů, od bobrů nahlodané kmeny, ale co mne nejvíce zaujalo, jsou zkameněliny stromů, padlých zde před pradávnými časy. Ty jsou všude okolo.
Jdeme dál touto ryzí krajinou a narážíme na další zajímavost. Jsou to mokřiska okolo Arbersee, která vypadají jako nádherný trávník, lákající se po něm projít bosou nohou. V mnoha případech by to ale mohl být váš poslední krok. Pod krásnou trávou se skrývá zrádná bažina a v ten moment si vybavuji dramatické scénky z filmu „Král Šumavy“. Zde nemějte ale strach. Všude jsou dřevěné lávky, co vás chrání před záludností bažin a samozřejmě výstražné tabule zakazující jít mimo danou trasu.
S pokorou k matce přírodě končíme po cca 2 hodinách svoji „cestu pravěkem“ a věřte, že nám začíná kručet v břiše.
První možností, kde se dobře najíst je Arberseehaus, velká dřevěná chata na břehu Arberského jezera, před pár lety znovu kompletně od základu zrenovována.
V Arberseehausu je však nabito stejně hladovými hosty a tudíž popojedeme se najíst do nedalekého sklářského městečka Zwiesel, do hospůdky Braustüberl, stojící proti místnímu parnímu pivovaru (1. Dampfbierbrauerei Zwiesel). Znám to tam a vím, že tam léta dělají výborná pečená vepřová kolena – bavorskou specialitu. Obvykle zde narazíte i na českou obsluhu. Pivo je samozřejmě z pivovaru od naproti.
Volba byla správná, kolénko výborné, kůžička křupavá mňam, mńam, řízeček pro ženu na vídeňský způsob přes celý talíř, jak to má být…. a pivečko, které si v Bavorsku mohu dát jedno k obědu i coby řidič, jako křen. Takže spokojenost z prožitého dne na těle i na duši. Pojďte se přesvědčit i vy.
Hezký dovolenkový čas přeje Pavel Čermák – Svět dobrého jídla
Foto, text: Pavel Čermák