Nádherné letošní léto lákalo k pobytu u vody a jiným letním radovánkám. Přes den v tom horku moc hlad není, ale přijde večer a po vzoru přímořských oblastí je čas na chutnou večeři nejlépe z grilu s posezením do pozdních nočních hodin u sklenky lahodného nápoje. Není to čas na nějaké složité pokrmy. V jednoduchosti je genialita a i já jsem se řídil tímto heslem, když jsem si připravoval v jednom horkém letošním večeru tento výborný pokrm, který zcela jistě zvládne každý z vás.

 

Suroviny:

500g vepřové panenky

3-4 rajčata, ½ okurky hadovky či jiné zeleniny vhodné ke grilování

5 lžic olivového oleje

Hrubá mořská sůl, pepř

Postup:

Rajčata nakrájíme na půlky, okurku na silnější kolečka.

Panenku příčně nakrájíme na silnější steaky cca na palec silné a okořeníme z obou stran špetkou hrubé soli a pepřem, zakápneme olivovým olejem, dáme odležet do chladu.

Zeleninu na grilovací pánvi grilujeme cca 5 minut z každé strany, pak odložíme na talíř stranou.

Na rozpálenou grilovací pánev následně dáme kořeněné marinované steaky masa a cca 2 minuty z každé strany maso grilujeme. Pozor na dlouhé grilování, panenka se ráda vysušuje dlouhou tepelnou úpravou. Ty 2 minuty z každé strany na prudším ohni vážně stačí. Maso zůstane krásně šťavnaté.

No, a můžeme servírovat. Na každý talíř 2 steaky, k tomu mix grilované zeleniny, zakápnout to vše ještě čerstvým olivovým olejem a myslím si, že na tuto dobrotu budete ještě dlouho vzpomínat.

 

Krásný konec léta přeje

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla