V Plzni byl kdysi luxusní hotel Škoda, v jehož restauraci jsem ochutnal netradiční řízek, zvaný „Jerusalem“. Nevím, jestli řízek tak skutečně dělali v Izraeli nebo to byl jen kreativní nápad místního kuchaře, nicméně mne takto připravený řízek velmi chutnal a rád si jej připravuji dodnes, kdy už z luxusního hotelu není luxusní hotel, ale nevábná ubytovna pro gastarbeitery a sláva i lesk tohoto hotelu, kde pobývalo mnoho slavných lidí, dávno pohasla. Vzpomínka na jednu místní specialitu odsud však stále žije v mé vzpomínce.
Suroviny:
4 vepřové nebo kuřecí řízky
1 palička česneku
1 lžička soli
Rostlinný olej


Na těstíčko:
2-3 vejce
5 lžic hladké mouky
1 lžíce kukuřičného škrobu nebo Solamylu
2dl piva

Postup:
Řízky naklepeme, na okrajích nařízneme, aby se při smažení nekroutily.

Česnek oloupeme a prolisujeme do misky, přidáme sůl, trochu oleje, rozmícháme a potřeme touto směsí jednotlivé řízky z obou stran.


Řízky uložíme na talíř, přiklopíme a necháme cca 24 hod. marinovat na chladném místě

Před smažením si připravíme v míse těstíčko z výše uvedených surovin, které spolu vidličkou rozšleháme na hustou hladkou hmotu (je li hmota moc řídká, přidáme ještě mouku, případně kukuřičný škrob).

Rozpálíme si olej na pánvi, marinované řízky obalíme v těstíčku a smažíme cca 10 minut na mírném ohni z každé strany.


Podáváme nejlépe s hranolky

