Mám něco přes kilo krásného vykostěného bavorského bůčku, na plátky krájeného, radost pohledět. Hamletovská otázka, co s ním? Jasně, zbaštit, ale na jaký způsob? Váhám mezi carbonarou, obráceným řízkem, nebo něco jiného. Bůček miluji na jakýkoli způsob! Nechám chvíli pracovat svoji fantazii….určitě by to mělo být něco jednoduchého a hlavně dobrého… a už to mám. Uděláme si takové pekáčové ražniči bez jehly a ve velkém, je období Adventu, říkejme tomu třeba „Adventní bok“. Vím, měl by se o Adventu držet půst, ale jak říkám, dokud na to člověk má, měl by si dopřát, co hrdlo ráčí. Zítra mne můžou vypadat zuby, může přijít bída a to bych si drbal pak hlavu, že jsem si nedopřál, když byla příležitost. A je to, jdeme na to!
Suroviny:
1kg vepřového vykostěného bůčku s kůží, na plátky nakrájeného (solidní řezník jistě takto připraví)
4 rajčata
2 cibule
½ kg oloupaných brambor
¼ L dobrého piva (podlévám sezonním mnichovským nefiltrovaným zimním tmavým pivem Hofbräuhaus Winterzwickl, ale není to samozřejmě podmínkou)
Sůl, pepř, kmín
0,2L vody na podlití
Postup:
Plátky bůčku řádně nasolíme, popepříme, pokmínujeme.
Do pekáče plátky bůčku naklademe kůží nahoru a proložíme na plátky nakrájenou cibulí, na kolečka nakrájenými rajčaty a na plátky nakrájenými brambory.
Podlijeme pivem, vyhřejeme troubu, horko-vzduch na 200°C, vložíme směs v pekáči a cca 30 minut zapékáme. Tip na křupavou kůrčičku: Dospodu trouby dejte ještě jeden pekáč s vodou. Kůže na bůčku bude poté krásně křupavá.
Podlijeme vodou, stáhneme teplotu na 180°C a ještě dalších cca 30 minut pečeme.
Hotovo, podáváme: Maso, brambor, zelenina, šťávička. Pochutnání zaručeno.