Češi sice na své knedlíky nedají dopustit. Ruku na srdce, máme houskové knedlíky, bramborové, krajově pak karlovarské, špekové a to je tak nějak všechno. Na výrobu doma jsou poměrně složité, když je koupíte v Česku hotové, většinou nestojí za nic, zejména třeba ty bramborové. Myslím si, že knedlíková velmoc je právě Bavorsko. Navíc základní hotová těsta nebo knedlíkové polotovary se tam dají koupit v docela slušné domácí kvalitě. A vyrábí se tam z knedlíků, zejména v alpských oblastech Bavorska a Tyrolska rozličné variace. Lidé tam na horách žili skromně, tak mnohdy takové pokrmy sloužily, jako hlavní jídlo. A věřte, že nemusely být vůbec špatné. Nedávno jsem zachytil recept, o který se s návštěvníky mého webu rád podělím. Zde je:
Suroviny:
250 g knedlíkové drtě z míchaného tvrdého pečiva
1/2 cibule
Cca 150 ml mléka
3 vejce
Snítka petrželky
1/2 strouhaný muškátový oříšek
50 g goudy
60g sýru camembert / hermelín
Máslo, olej
Sůl, pepř
Příprava:
Knedlíkovou drť vložíme do velké mísy. Cibuli nakrájíme nadrobno a na troše másla ji orestujeme dozlatova a přidáme ke knedlíkové drti.
Nalijte studené mléko na co největší plochu. Přidejte vejce, najemno nasekejte petržel, nakrájejte na kostičky a přidejte oba druhy sýrů, dochuťte solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Vše dobře promíchejte oběma rukama, aby vzniklo knedlíkové těsto.
Z těsta vytvarujeme kulaté knedlíky a zploštíme je. Smažíme na másle s přidáním oleje na středním plamenu 5 minut z obou stran dozlatova.
Překvapí vás lahodná jemná chuť. Tento pokrm úplně v pohodě poslouží jako hlavní jídlo nebo třeba luxusní příloha k čemukoli.
Dobrou chuť.
Pavel Čermák – Svět dobrého jídla