Na co bychom v Česku měli být opravdu hrdí je naše kuchyně. Pestrá, vydatná, chutná a většinou i jednoduchá. Vystačíme si se základním kořením i surovinami a o tom to je. Škoda, že je už léta domácí kuchyně upozaďována a na její místo se derou třeba různé kebabárny s původem masa tak pochybným, že raději ani nepomyslet.  A způsob konzumace…., nejlépe ve spěchu za chůze…no to už je úplná katastrofa. To když vidím, ježí se mi vlasy. Ta doba je už tak zprzněná, že nutí lidi si ani k jídlu nesednout. Jen spěchat, spěchat a spěchat.  Ale je to o tom, kdo tomuto zvrácenému trendu podlehne a kdo ne. Já mezi takové šílence určitě nepatřím a jídlo si rád vychutnám v klidu a pohodě. A vždy se řídím heslem „beze spěchu“. Patříte-li mezi mne podobné, pojďme si společně připravit jednoduchý recept, po kterém se vám ještě dlouho budou sbíhat sliny. A jsem si zcela jistý, že jej zařadíte ke svým často připravovaným a oblíbeným pokrmům.

 

Suroviny:

4 plátky vepřového masa

2 cibule

1 lžíce mouky

Kelímek kysané smetany

Sůl, pepř

 

Příprava:

Maso nakrájené na plátky lehce naklepeme, osolíme a opepříme.

 

 

Potom na pánvi zprudka bez tuku opečeme cca 4 minuty z každé strany.

 

Cibuli nakrájíme na plátky a přidáme k masu, vmícháme ji mezi masové plátky a tak 10 minut dál opékáme, obracíme, dokud cibule nezačne hnědnout.

 

Podlijeme 200ml vody, dle chutí ještě dochutíme pepřem a solí, přiklopíme poklicí a tak ¾ hodiny dusíme na středním ohni. V průběhu dušení masou obracíme, promícháme a je-li třeba, podléváme.

 

Pak si rozmícháme mouku s vodou a přilijeme k masu na pánev, vše promícháme a ještě tak 20 minut  na mírném ohni provaříme. Dle potřeby naředíme vodou na správnou hustotu.

 

Potom rozmícháme smetanu s vodou a v závěru vaření přimícháme, tak 5 minut zredukujeme, maso můžeme ještě obrátit, a máme hotovo.

 

Můžeme ještě na konec přihodit sekanou petrželku nebo pažitku. Podáváme nejlépe s rýží.

 

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla