Prohlížím si kuchařku starou nejmíň 50 let. To by si měli přečíst ti mladí, co jim vymývají ve školách mozky, jak jsme si tady v socialismu bídně žili, že jsme tu pomalu hladověli a nemohli si dopřát západního stylu stravování. Šlo-li o stravování našich západních sousedů v Bavorsku, myslím si, že jsme jim neměli, co závidět. Baštili jsme si stejně dobře a kvalitně. Šlo-li o Ameriku, zaplať Bůh, že jsme na čas byli uchráněni jejich úchylností tzv. zdravé stravy. V dnes již historické kuchařce vidím, že se pokrmy připravovaly z kvalitního masa typu svíčková nebo roštěná, případně ze zvěřiny, ale zvěřina mne, až na výjimky moc neoslovuje. A také z ryb, které miluji. Pamatuji tu dobu a mohu s jistotou říci, že co se jídla týče, rozhodně jsme si špatně nežili. Pravda, hovězí se tu neumělo a dodnes neumí správně uzrát ke konzumačnímu účelu, tak se hodně pokrmů dělalo třeba ze svíčkové, na které nešlo co zkazit, ale vepřové dříve bylo vynikající. Však jsme byli velmocí v produkci vepřového. Ježíš, ten bůček jak býval jemný. Dnes takový koupím většinou jen v Bavorsku. A ještě ne na 100%. Mne se povedlo dobrý bůček koupit a tak přemýšlím nad stránkami staré kuchařky, co s ním. Co takhle nějakou klasiku? Co takhle něco, co se dnes, v tzv. moderním vaření moc nenosí? Listuji starou kuchařkou neposkvrněnou blbnutím nutričními byznysmeny a koukám na klasický recept na „vepřové s mrkví“. A kdo má chuť se přesunout do dob, kdy byl svět ještě v pořádku, má možnost si „vepřové s mrkví spolu se mnou připravit.

 

Suroviny:

1kg mrkve

½ kg vepřového bůčku

50g tuku na smažení

Pepř mletý

Sůl

Muškátový ořech strouhaný

Cukr dle chuti (mám rád sladší)

Lžíce másla (nebo 2, máslem navíc nic nezkazíte)

 

Postup:

Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo nebo ještě lépe nakrájíme na užší kolečka. Na kolečka to mám raději.

Bůček nakrájíme ostrým nožem na kostky.

V hrnci rozpálíme tuk a opečeme na něm maso, aby se zatáhlo.

 

Osolíme, opepříme a přidáme cca ¼ připravené mrkve.

 

Podlijeme a dusíme do poloměkka.

Potom přidáme zbytek mrkve, dle potřeby podlijeme a dusíme do měkka. To by mělo trvat cca 1,5h.

 

Nakonec ochutíme cca ½ strouhaného muškátového ořechu, dle chuti osladíme cukrem a zredukujeme máslem, doladíme chutě a je hotovo. Rychlé, jednoduché, chutné.

 

Podáváme s vařeným bramborem.

Tak věřím, že jste stejně jako já trefili na dobré maso, přeji dobrou chuť a zase někdy u jiného receptu.

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla