Úvodem tohoto receptu musím říci, že zrovna dvakrát nemiluji všelijaké ty fastfoody. Tedy až na jeden – KFC. Pamatuji, když se otevřel první v ČR, ve Vodičkově ulici v Praze, potom na Václaváku v Blaníku…. a pak už rostly jak houby po dešti. Ze zvědavosti jsem přišel ochutnat…. a kuře z tohoto fastfoodu miluji do dneška. Pravda, v začátcích dávali větší porce, v dnešní době se kouká spíš na to, jak pestřejší nabídkou vytáhnout zákazníkovi více peněz z peněženky, ostatně jako všude. Nebyl bych to já, abych se nepokoušel si podobné kuře připravit doma. Recept je přísně tajný, což chápu. Kdyby si to kdekdo doma připravil, asi by se dolárky majitelům tolik nesypaly. Občas samozřejmě nějaký recept unikl do světa, ale nikdy to nebylo jako originál. Sám jsem experimentoval, dokonce jsem jednou s injekční stříkačkou vpravoval tabasco do masa, ale pořád to nebylo ono. Největší kámen úrazu bylo to, že jsem nikdy nedocílil té křehkosti, měkkosti masa, jako u originálu. Pak jsem toho už nechal, a když mne honila mlsná, zašel jsem si do originál KFC a měl to bez starostí. Až do nedávna. Zaujal mne na internetu odkaz na stránky o vaření z USA, podobné těm mým a hle, zase recept na kuře KFC. Říkám si, nějaký zoufalec to zkouší, ale pochybuji, že by se dostal k tajnému receptu. Zapínám překladač z „američtiny“ a zjišťuji, že proti všem variantám, co jsem vyzkoušel, je tam menší změna technologie přípravy. Totiž to, že se maso před smažením chvíli vaří ve vodě. Že by to byl konečně ten tajný recept? Ne, ne, nebyl. KFC asi nikdo nenapodobí, ale fakt je, že maso dle této přípravy bylo vážně hezky měkké, nespečené. Recept jsem si ještě trochu upravil k obrazu svému a zde je výsledek, který si můžete vyzkoušet i vy. Věřím, že budete spokojeni.

 

Suroviny:

1,5kg kousků kuřete, např. křídla, rozpůlená stehna, rozčtvrcené kuře nebo třeba nakrájejte stripsy z prsou apod.

2 šálky(500ml) mouky

5 lžic kukuřičného škrobu

2 vejce

1 šálek (250ml) mléka

2 lžíce hořčice

4 lžíce grilovacího koření (pro ostřejší chuť možno trochu chilli)

1 palička lisovaného česneku

Sůl, pepř, olej na smažení.

 

Příprava:

Kuřecí kousky osolíme, opepříme a dáme na cca 10 minut vařit do většího hrnce s vroucí vodou pod poklicí. Po uvaření maso vyndáme a dáme vychladit.

 

Připravíme si 2 mísy. V jedné důkladně smícháme mouku, škrob, koření a česnek. Ve druhé důkladně rozšleháme rozklepnuté vejce, mléko, hořčici, sůl a pepř.

 

Vychladlé kousky kuřete obalujeme ve směsi mouky, pak ve směsi vejce a ještě jednou v mouce a vkládáme nejlépe na větší tác.

 

 

Nakonec ve fritovacím hrnci tak 2-3 minuty osmažíme do zlatova a je hotovo.

 

Postavit na stůl a každý nechť si bere, co hrdlo ráčí

Dobrou chuť  

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla