Přijedu-li do Vodňan na rybí slavnosti, první co je, se pídím po stánku s pochoutkou, která mne vždy dostane, ať stojí, co stojí. A že opravdu stojí! Pod 1000Kč za kilo ji nekoupíte. Je to ale taková dobrota, že si tu tisícovku na akce, kde se rybí hranolky prodávají, vždy vyčlením. Nejlepší jsou hranolky kapří, ale můžete je udělat téměř z jakékoli ryby. Důležité je mít rybu s minimem kostí nebo ji vykostit. Zejména u nejoblíbenějších rybích hranolků z kapra je to docela pracné, ale nezoufejte. Ve slušné rybárně vám udělají vykostěný filet z kapra a nedávno jsem už nakrájené kapří hranolky dokonce koupil v jednom řetězci připravené  – jen je naložit, obalit a smažit. Na rybí hranolky je dobrý i filet z candáta. Ano, na rybí hranolky budeme vždy pracovat s filetem. A aby to bylo jednodušší, teď si uděláme rybí hranolky z filetu právě z candáta, který je běžně dostupný a nemá kosti. Rybí hranolky nejsou levnou záležitostí, ale přes to srazíme náklady domácí přípravou o víc než polovinu. Už se vám sbíhají sliny? Tak neváhejte, vyrazte do nejbližší rybárny a jdeme na to.

 

Suroviny:

400g filetu z candáta (nebo vykostěného filetu z kapra apod.)

2 stroužky česneku

1 lžička mletého kmínu

1 lžička mletého zázvoru

1 lžička soli

4 lžíce sojové omáčky

50g hladké mouky

25g Solamylu (nebo kuchyňského kukuřičného škrobu do jídla)

1 lžička mleté červené papriky

Olej na smažení

 

Příprava:

Filet nakrájíme na proužky podobné hranolkům, vložíme do mísy, osolíme, vetřeme rozetřený česnek, mletý kmín, mletý zázvor, přidáme sojovou omáčku a necháme v chladu odležet.

Ve druhé míse důkladně smícháme mouku, mletou papriku a Solamyl

Naložené rybí hranolky obalujeme v moučné směsi a hned dáváme smažit do rozpáleného oleje do zlatova a křupava. Odkládáme na talíř s ubrouskem, který odsaje přebytečný olej.

Výborné jsou samotné třeba k pivu, jako příloha je vhodný chleba a můžete je obohatit i tvarohovým česnekovým dipem.

Přeji dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla