Před mnoha léty, to mne bylo nějakých asi 8 let, jsem tuto pochoutku ochutnal a hned mne učarovala. Prodávala se v lahůdkářstvích, které tehdy produkovaly pověstné pochoutky, jako různé saláty, chlebíčky, smaženky, ruská vejce, pomazánky….mňam.  A mimo jiné i vaječnou tlačenku. Opravdovou, poctivou, s plnou chutí poctivé majonézy, vajíček a pikantní naložené zeleniny. Pověstná lahůdkářství, kde se dalo levně a chutně najíst už skoro zmizela, pravda, na vaječnou tlačenku se dá i dnes narazit, mnohá však se od chuti té původní dost liší, protože výrobce ve většině případů šetří a sleduje jak co nejlevněji vyrobit a co nejdráže prodat. A podle toho to vypadá. Takže si vaječnou tlačenku nejraději vyrobím dnes sám.  A když k tomu ještě navíc dostanu domácí vajíčka od příbuzných, není co řešit. Zbude i na domácí majonézu, která je rozhodně lepší, než ta kupovaná. Takže zbývá koupit jen sterilovanou zeleninu, nejlíp se hodí klasická pikantní směs „Moravanka“ a mohu se pustit do díla.

 

Suroviny:

9 vařených vajec natvrdo

Sklenička sterilované zeleninové směsi Moravanka s nálevem (nebo jiné sterilované pikantní zeleninové směsi, kde je mrkev, hrášek, cibule, okurka, červená kapie, feferon apod.)

250g majonézy

3 balíčky plátkové želatiny

Sůl, pepř

Ocet, cukr na dochucení

 

Postup:

Zeleninu scedíme, lák odložíme stranou. Větší kusy zeleniny nakrájíme na drobnější a dáme do větší mísy. Vejce nakrájíme na kostky a přidáme k zelenině do mísy a okořeníme. Ke směsi přidáme majonézu.

 

Připravíme si želatinu dle návodu. Já pracuji s plátkovou želatinou, která se cca 5 minut máčí v cca 1/2L vlažné vody, dokud se částečně nerozpustí.

 

K želatině přilijeme lák ze zeleniny, důkladně promícháme, aby se želatina rozpustila, vlijeme do mísy se směsí a vše promísíme. Ochutnáme a případně ještě dochutíme octem a cukrem, dorovnáme chutě a z mísy přelijeme do pekáčku nebo podobné podlouhlé nádoby, vhodná je i forma „srnčí hřbet“ či tlačenkový pytlík.

 

No a teď s tím šup do chladu, třeba i do mrazáku, ale tak maximálně na hodinku, aby vaječná tlačenka nezmrzla!!! V klasické lednici by měla zatuhnout tak do 3 hodin.

Hotovou vaječnou tlačenku krájíme na plátky a podáváme ideálně s rohlíkem. Chutná skvěle.

 

A malá poznámka na závěr:  Bohužel někteří výrobci sterilované zeleniny se dnes už neobtěžují sterilovanou zeleninu mírně povařit, aby třeba mrkev nebyla tvrdá jako kámen a nevyskakovala vám ze ztuhlé vaječné tlačenky při krájení. Holt se šetří i tady. Takže má rada, aby byla tlačenka pěkně vláčná a celistvá, nejprve zeleninu ochutnejte. Bude – li tvrdá, chvilku, tak 10 minut ji mírně povařte, klidně i s lákem. A nechte vychladit do vlažna před scezením. Bude lépe držet v hotové vaječné tlačence při porcování.

 

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla