Ruku na srdce, vážení milovníci dobrého jídla. Kdy jste ochutnali něco s daleké gruzínské kuchyně? Gruzie je známá vydatnými masovými pokrmy, grilovanou zeleninou, sýry, ale také výborným vyhlášeným koňakem. A velkou pohostinností. Při oslavách a veselicích se stoly doslova prohýbají pod rozličným jídlem a pitím. U nás se poslední dobou na jídle šetří, pohostinnost vymizela, stejně jako družnost. Co takhle se v kuchyni přenést do této daleké země a něco dobrého si uvařit z jejich bohaté a rozličné kuchyně. Pokrm zvaný Badridžani není složitý na přípravu a ani nezruinuje peněženku. Přitom se tváří velice luxusně.

 

Suroviny na 2 porce:

1 větší lilek

150g taveného sýru

Několik zrnek z granátového jablka

Několik kešu nebo vlašských ořechů

Grilovací koření, mořskou sůl

Čerstvý koriandr

Olivový olej

 

Postup:

Lilek nakrájíme podélně na plátky, na pánvi si rozpálíme trochu olivového oleje, plátky lilku tam vložíme a na mírném ohni smažíme tak 5 minut z každé strany do změknutí. Během smažení osolíme a okořeníme z obou stran, dle potřeby přiléváme po troškách olivový olej. Lilek dost saje.

 

Je li lilek řádně měkký a vláčný, vyndáme jej, necháme trochu vychladnout, na plátky namažeme tavený sýr a namazané plátky srolujeme.

 

Rolky naklademe na talíř, posypeme sekaným koriandrem, přihodíme pár zrnek granátového jablka a ořechů. Vše hotovo za cca ½ hodinky. Lahodí oku i mlsnému jazýčku.

 

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla