V Bulharsku mne docela učarovaly jejich balkánské pokrmy. Pestrost zeleniny, zejména rajčat, cuket a lilku spolu s mletým masem jsem zbožňoval. Jídla odlišná od našich zavedených nikdy neškodí ochutnat. Po dobrém jídle jsem miloval jejich pálenku na slehnutí velkých porcí pochoutek za rozumné peníze. Když jsem viděl pokrm, který si dnes uděláme, hned se mi vybavily zlaté časy na Slunečném Břehu a večerní vysedávání v místních útulných hospůdkách, kterým jsem vždy završil den strávený na pláži u moře.
Suroviny:
500g mletého masa
2 lilky nebo větší cuketa
Kelímek kysané smetany
Hrst petrželkové natě
2 ++ stroužky lisovaného česneku (dle chuti)
1-2 cibule nadrobno nakrájené
100g strouhané mozzarelly
1-2 lžíce rajského protlaku
Hrst rýže
Sůl, pepř, mletá červená paprika
Postup:
Uvaříme si rýži. Lilek nakrájíme na silnější plátky. Mleté maso smícháme s vařenou rýží, přidáme česnek, nasekanou na drobno petrželovou nať, nasekanou cibuli, pepř, mletou papriku, osolíme dle chuti a masovou směs řádně promícháme.
Masovou směs klademe na plátky lilku, vrstvíme na sebe a odkládáme na pekáč na ležato pěkně do řady.
Zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme rajčatový protlak, sůl, pepř, trochu vody a důkladně promícháme. Se smetanovou směsí zalijeme vytvořené řady na pekáči.
A navrch ještě nasypeme strouhanou mozzarellu.
Rozpálíme troubu na 180°C, vložíme pekáč s balkanburgery a pečeme na 180°C, 45 minut.
A jak já dnes tvrdím, přílohy jsou drahé a proto jím bez dalších příloh. Ostatně, rýži tam již máme, tak jaké další přílohy. Pochutnání zaručeno.