Dobré jídlo je třeba něčím zapít. Buď klasikou, u mne pivem, nebo něčím netradičním. Nevím, jestli jsem alkoholik, ale páté pivo zapíjím nějakým šnapsem, většinou bavorským. Nedávno jsem si pořídil vodečku „Moskovskaja“, bohužel kvůli embargu nevyráběnou v Moskvě, ale někde v Lotyšsku. Nicméně i Lotyšsko, bývalý členský stát SSSR, který jsem měl v minulosti tu čest navštívit si myslím, že vodku dělat umí. Russkij Standart či Parljamentnaja, nejlepší jemné vodky, co jsem kdy pil, to nejsou, ale na míchané nápoje se hodí i ta vodka lotyšská, vlastněná německou značkou. Takže dnes budeme pít!
Suroviny:
Rajčatová šťáva
Vodka dle chuti, velikosti sklenice a nejlíp ruská
Worcester, dle chuti
Tabasco 3 kapky
Sůl, pepř dle chuti
Postup:
Do dlouhé sklenice dejte sůl, pepř, přidejte worcester, tabasco, vodku dle chuti a zbytek zalijte rajčatovou šťávou, promíchejte a je to. Je to nápoj pro silné nátury. Tuhle jsem to přehnal s tabascem a byl z toho vážně supercloumák, viz film Limonádový Joe. Jinak jde připravit tento nápoj i v nealko verzi, čímž potěším i trapné abstinenty. To si pak dávám více tabasca a worcesteru a nápoj cucám třeba u televize místo kalorického mlsu, když druhý den musím řídit.
Pavel Čermák – Svět dobrého jídla