Klasická Frita Mista je italský pokrm ze směsi mořských živočichů, zpravidla mušlí, krevet, kroužků chobotnice a kalamár, pro náročnější třeba i mušlí svatého Jakuba. V italské rybárně si můžete ukázat, co do směsi chcete a rybárník vám namíchá „fritu“ dle vašeho přání. Tu potom doma jen mírně osolíte, lehce okořeníte, obalíte v mouce a šup na rozpálenou pánev s olejem. Pochoutka je hotova do několika minut. Frita Mista se samozřejmě prodává i mražená, už obalená, ale jestli budete mít možnost si ji sami namixovat a připravit, jistě trochu té vložené práce oceníte více, než pracovat s pouhým polotovarem.

Povedlo se mne v českém Lidlu sehnat směs mořských plodů a původní záměr byl ji použít právě na Fritu Mistu v klasické podobě. Trochu jsem si ale před tím podráždil žaludek, tak jsem chtěl smažení vynechat. Doba expirace mořských plodů rychle utíkala (u mořských plodů expiraci nikdy nepřekračujte!!!!!), tak bylo nutno rozhodnout, jak je udělat, pochutnat si a „nedorazit“ podrážděný žaludek.

 Tento recept mohu říci, že je z mé vlastní hlavy. Rozhodl jsem se „fritu“ připravit trochu šetrněji, přírodně, na olivovém oleji a citronu. A tak jsem vykouzlil docela zajímavou jednoduchou variaci na italskou specialitu, která potěšila jak můj žaludek, tak i chuťové buňky. Kdo se nebojí, pojďte to se mnou zkusit.

 

Suroviny na 3 – 4 porce:

500g směs mořských plodů (krevety, mušle, kalamár, oliheň apod…) vhodné a upravené na rychlou přípravu (doporučuji z Lidlu, vážně neměly chybu)

½ citronu

Olivový olej

2 stroužky česneku

½ cibule

Sůl

Bílý pepř

Provensálské koření

A máte li to rádi pikantnější, tak ještě malinko chilles papričky

 

Postup:

Do pánve dáme trochu olivového oleje a mírně rozpálíme. Přidáme směs mořských plodů a za stálého míchání restujeme. V průběhu restování osolíme, okořeníme a zakápneme citronovou šťávou, přihodíme pokrájený česnek, cibuli na proužky pokrájenou. Ještě tak 5 – 10 minut podusíme, to by mělo na změknutí stačit, a je hotovo.

 

Podáváme třeba takto jako já zde, s rukolou, mini rajčátky a s olivami. Mňam!

 

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla