Na přípravu roštěné můžeme mít sebelepší recept, ale podstatný výsledek nám leckdy neodvratně zkazí ten, co by nám měl prodat základní surovinu, kterou je kvalitní vyzrálé hovězí maso z roštěnce z mladého býka. Píši to o nákupu hovězího zde již několikrát. V Čechách se na řeznických pultech velmi často objevuje levnější hovězí maso z jalovic. Má jinou strukturu masa, je tuhé, vláknité, není šťavnaté, a tudíž nikdy se z něj nedocílí výsledek, jako z masa mladého býka, které je samozřejmě o něco dražší. Hovězí maso z jalovic na pultě slušného řezníka nemá co dělat. Dále je třeba, aby kvalitní hovězí maso vyzrálo. Ani to se u nás často neděje. Takže vyzrálé maso z mladého býka je zárukou výborného výsledku nejen u takové pochoutky, jako je roštěná, ale u všech delikates z hovězího.

V řetězci Lidl se poslední dobou objevuje velice kvalitní hovězí maso z českých chovů. Přiznám se, že hovězí maso jsem v Čechách téměř nekupoval a raději jej přivezl z Bavorska. Teď, v době covidové cestovat nelze, tak zkouším, co se kde dá koupit na evropské úrovni, na kterou jsem zvyklý. A zjistil jsem, že právě Lidl nyní splňuje mé očekávání a standard. Možná by se tam měl jít učit nejeden majitel řeznictví, co a v jaké kvalitě se z hovězího má prodávat. Jinak je mne úplně jedno, kdo je majitelem masokombinátu, odkud maso pochází. Rozlišuji v této oblasti jen dvě věci: Kvalita nebo šmejd. Lidl se v tom velmi polepšil, chválím a vzkazuji, hlavně vydržet!!

Od Vánoc mám chuť na roštěnou, ale pochoutek bylo přes svátky tolik, že na přípravu roštěné a sháňku kvalitního masa prostě nebyl čas ani nálada. O to více jsem zaplesal, když teď po svátcích v Lidlu vidím krásný kousek „vyzrálého nízkého roštěnce z mladého býka“. Byl tam jediný a zřejmě čekal na mne. Vážně nádherné masíčko dalo tušit skvělý výsledek. Váhám, co z něho připravit. Zda rostbíf, pro který je také vhodné nebo roštěnou. Vítězí roštěná a to roštěná vídeňská, kterou dělám s přidáním mleté červené papriky a v závěru zdobím restovanou slaninkou a cibulkou. Pojďme se na to podívat v praxi, jak se roštěná povede. Tipněte si!

 

Suroviny:

800g hovězí roštěné z mladého býka

Sádlo

Sůl

Masový vývar (masox)

Mletý pepř (nejlépe čerstvě mletý)

2-3 cibule (dle velikosti)

2 lžičky mleté červené papriky

3 – 4 lžíce hladké mouky

50g slaniny

 

Příprava:

Roštěnky nakrájíme na plátky, tak na palec silné, naklepeme je a na okrajích nařízneme, aby se při smažení nekroutily.

 

2 cibule nakrájíme na kostičky

 

1 cibuli nakrájíme na proužky. Slaninu nakrájíme na plátky

 

Připravíme si cca 1 litr vývaru

 

Na pánvi plátky masa na rozpáleném sádle krátce osmahneme z obou stran, osolíme, opepříme a odložíme stranou do termomisky (nebo někam do tepla).

 

V širším hrnci na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, podlijeme horkým vývarem, vložíme tam maso a dusíme pod poklicí do měkka. Musím říci, že po půlhodině dušení bylo maso docela měkké, po hodině jako dort, vážně pohádka. Přeji všem štěstí na tak dobré maso.

 

Maso vyndáme opět do termomisky a v poslední fázi přípravy zahustíme šťávu rozkvedlanou moukou v hrnku s vodou. Povaříme tak 15 minut, případně dochutíme worcesterem, polévkovým kořením, solí.

 

Ještě si pak rozškvaříme na suché pánvi plátky slaniny, přidáme cibuli na proužky, zarestujeme. Chcete li mít pokrm dietnější, použijte na zdobení kolečka cibule syrové a bez slaniny.

 

A můžeme se pustit do servírování, podáváme s rýží, bramborovým knedlíkem, s hranolky, jak je vám libo, masíčko pěkně dominantně na talíř, ozdobit slaninkou a cibulkou, dostatek šťávičky, já ještě přidal trochu rukoly a minirajčátka, a je to. Pochutnání zaručeno, maso vážně skvělé, ten recept nejde nezkusit.

 

Přeji všem aby výsledek byl stejný, jako zde u mne a samozřejmě dobrou chuť.

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla