Člověk se ani nenadál a léto, nejhezčí období v roce, je pryč. Co s načatým podzimem?  Přeci jít na houby! Prý rostou. Snad si také vyšetřím čas, abych vyrazil někam do lesa a přinesl kýžený „úlovek“.  Zatím se však musím spokojit s houbami darovanými. Námět na následující recepty je tedy jasný, budeme dělat houbové pochoutky. Začnu houbovou polévkou.

 

Suroviny:

Cca 300 g na kostky rozkrájených lesních hub

Několik menších brambor

Trochu sádla

Cca 2 polévkové lžíce hladké mouky

1 cibule

Petrželová nať

Koření: Sůl, mletý pepř, mletý kmín, polévkové tekuté koření (lidově řečeno magi). Může se přidat i majoránka.

 

Postup:

Cca 2 litry vody osolíme, přivedeme k varu. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Do vařící osolené vody nasypeme houby a tak 10 minut povaříme. Potom přidáme brambory na kostičky nakrájené a vaříme dalších cca 10 minut.

 

 

 

Mezitím v menším kastrolu za stálého míchání připravíme světlehnědou zásmažku ze sádla, mouky a cibule. Po několika minutách na větším plameni je hotová.

 

Zásmažku trochu rozředíme horkým vývarem z hub a za stálého míchání přilijeme do hrnce, kde se vaří houby s brambory. Za občasného zamíchání vaříme cca ještě 15 minut. Před dokončením dochutíme kořením dle chutí, úplně na konec ještě ozdobíme nasekanou čerstvou petrželovou natí a je li vše v pořádku, můžeme podávat.

 

S bohatou houbovou sezonou

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla