Bavorská a česká kuchyně má mnoho v základu příbuzného. Tzv. zabijačkové pokrmy se proto hojně a s gustem konzumují jak u nás, tak u našich západních sousedů. Kdybych nepochytil tento recept v souvislosti s letošním Oktoberfestem, který snad žádnému správnému gurmánovi a pivaři nemusím blíže představovat, zařadil bych jej do klasické české kuchyně. Ale vzhledem k uvedené skutečnosti ho přidávám do bavorské kuchyně. Jedna maličkost, a to jablko, z klasického prejtu udělá docela zvláštní a zajímavý pokrm na kterém si nyní pojďme společně pochutnat.
Připravíme si:
2 jelita nebo 300g základu jelítkového prejtu
1 větší jablko
1 větší cibuli
vepřové sádlo
polévkové koření, pepř, majoránku, mletý kmín nebo směs zabijačkového koření na případné dochucení
Postup:
Cibuli a okrájené jablko zbavené jadřince nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném sádle dáme zesklovatět cibuli a přidáme nakrájená jablka.
Mírně vše osmažíme a přidáme jelítka ze kterých jsme sloupli střívko.
Jelítka s osmahlou cibulkou a jablkem promícháme a tak 15 minut ještě na mírnějším ohni zredukujeme za občasného míchání, aby se chutě spojily.
Je li třeba, nakonec dochutíme kořením.
Podáváme s kysaným zelím, pokud samozřejmě chcete, možno konzumovat i s chlebem nebo vařenými brambory a zapíjíme lahodným pivem.
Dobrou chuť
Pavel Čermák – Svět dobrého jídla