Blíží se Vánoce, svátky klidu a pohody, pojďme se inspirovat zajímavým receptem na přípravu kapra. Kapr k českým Vánocům neodmyslitelně patří, já si rozhodně rybu dopřeji i v průběhu roku neboť patří k mým velice oblíbeným jídlům, takže věřím, že si tento jednoduchý pokrm připravíte nejen o Vánocích, ale třeba i v parném létě.
Postup:
10 porcí kapra
100g křenu
1/2l smetany
1 paličku česneku rozetřeme nebo prolisujeme
sůl dle chutí (ryba snese víc)
Příprava:
Nasolené porce kapra v pekáči potřeme prolisovaným (rozetřeným) česnekem a dáme do vyhřáté trouby kůží nahoru (aby se nepřipekla) a pečeme na 180°C asi 15-20 minut.
Mezitím si nastrouháme křen a rozmícháme ho ve smetaně.
Směsí křenu a smetany potom kapra polijeme a ještě tak 10 – 15 minut pečeme v troubě.
Jako přílohu možno chleba, ale jak já říkám, na chleba se těžko vydělává a proto mne kapr chutná samotný
Dobrou chuť a předvánoční čas beze spěchu přeje
Pavel Čermák – Svět dobrého jídla