Nedávno, když mne po ránu honila mlsná, v ledničce toho moc nebylo, přemýšlím, co si udělat dobrého. Koukám, konzerva červených fazolí ve špajzu a nápad byl na světě. Mexická polévka uspokojí chuťové buňky mlsouna a ještě hezky zasytí. Myslím si, že s nadcházejícím Silvestrem bude fungovat i jako skvělý vyprošťovák.
Suroviny na 1,5L polévky:
250g – 1 konzerva červených sterilovaných fazolí
1 lžička provensálského koření
½ lžičky drceného kmínu
3 lžíce rajského protlaku
½ tabulky hořké čokolády
½ cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce vinného octa 5%
1,5L vývaru (masox, Knorr Brühe apod.)
2 lžíce Mondaminu (nebo jíšku na zahuštění)
Chilli dle chuti
Pepř, sůl, maggi
Postup:
Do hrnce dáme pokrájenou cibuli, česnek, přidáme koření – drcený kmín, chilli, provensálské koření, pepř, sůl. Přidáme fazole a vše společně tyčovým mixerem rozmixujeme.
Do směsi přidáme rajský protlak, ocet, zalijeme vodou, promícháme a přivedeme k varu.
Přidáme masox nebo jiný instantní vývar – já dávám sypký Knorr Brühe, tak 2,3 lžičky. Koupíte ve většině bavorských supermarketů a je skvělý.
Takto vaříme cca 30 minut. A teď pozor, důležitou ingredienci přidáme během vaření. Tou je hořká čokoláda, dávám tak ½ tabulky. Hořká čokoláda dodá tu správnou chuť a určitě na ni nezapomeňte. Ostatně, hořká čokoláda má podíl i v jiných mexických pokrmech, třeba v chilles con carne.
Před dovařením lehce zahustíme buď jíškou nebo světlým Mondaminem. Mondamin je německé zahušťovadlo, opět k dostání ve většině bavorských supermarketů. Pár minut zredukujeme, dokořeníme k naší chuti, třeba i polévkovým kořením a můžeme podávat.
Podávám s rožněnou cibulkou a krutony nebo tortilovými chipsy. Polévka má mít jemnou sladkokyselou chuť a samozřejmě má být pikantní až pálivá.