Mnichov je krásné město a pro gurmána hotový ráj. Pivní zahrádky, nespočet dobrých restaurací, stánky s pochoutkami…..a v neposlední řadě třeba největší pivní festival Oktoberfest. Pokud Mnichov navštívíte, určitě si neodpusťte zajít k Haxenbauerovi na jedinečné grilované koleno. O kus dále pak na Platzl do věhlasného pivovaru Hofbrauhaus, kde popijete znamenité pivo a ochutnáte mnoho bavorských specialit. Na Platzlu má restauraci i známý televizní kuchař Alfons Schubeck, ale tam doporučuji zajít jen s dostatečně plnou peněženkou. I Oktoberfest by každý správný gurmán měl alespoň jednou za život navštívit. Atmosféra i přes dnešní stále přísnější bezpečnostní kontroly je nezapomenutelná.
K Mnichovu také neodmyslitelně patří mnichovské bílé klobásy (Weisswurst), které se dají koupit s „horskou přirážkou“ i v českých větších marketech. Výhodněji je koupíte v Německu, kde je mají v každém supermarketu. Je to regionální specialita a jí se ohřáté v horké vodě se sladkou bavorskou hořčicí a s čerstvým preclíkem. Weisswurst je bavorský kult a slouží též jako hlavní surovina k přípravě výborného mnichovského salátu na který vám nyní dám recept.
Suroviny:
6 originál mnichovských klobás
Cca 8 ředkviček
1 červená cibule
3 polévkové lžíce octa
2 polévkové lžíce rostlinného oleje
1 polévková lžíce bavorské sladké hořčice (možno nahradit kremžskou hořčicí)
Petrželová nať
Sůl, pepř, špetka cukru
Postup:
Do mísy postupně dáváme: najemno nakrájenou petrželovou nať, na plátky nakrájené ředkvičky, na plátky nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájené oloupané mnichovské klobásy.
Promícháme a přidáme ocet, olej, hořčici, okořeníme solí, pepřem a cukrem.
Opět vše promícháme, ochutnáme, případně ještě dochutíme a pokud nic nechybí, dáme cca na hodinku odležet do ledničky.
Výborná svačinka nebo chuťovka k pivu