Mnichov je krásné město a pro gurmána hotový ráj. Pivní zahrádky, nespočet dobrých restaurací, stánky s pochoutkami…..a v neposlední řadě třeba největší pivní festival Oktoberfest. Pokud Mnichov navštívíte, určitě si neodpusťte zajít k Haxenbauerovi na jedinečné grilované koleno. O kus dále pak na Platzl do věhlasného pivovaru Hofbrauhaus, kde popijete znamenité pivo a ochutnáte mnoho bavorských specialit. Na Platzlu má restauraci i známý televizní kuchař Alfons Schubeck, ale tam doporučuji zajít jen s dostatečně plnou peněženkou. I Oktoberfest by každý správný gurmán měl alespoň jednou za život navštívit. Atmosféra i přes dnešní stále přísnější bezpečnostní kontroly je nezapomenutelná.

K Mnichovu také neodmyslitelně patří mnichovské bílé klobásy (Weisswurst), které se dají koupit s „horskou přirážkou“ i v českých větších marketech. Výhodněji je koupíte v Německu, kde je mají v každém supermarketu. Je to regionální specialita a jí se ohřáté v horké vodě se sladkou bavorskou hořčicí a s čerstvým preclíkem. Weisswurst je bavorský kult a slouží též jako hlavní surovina k přípravě výborného mnichovského salátu na který vám nyní dám recept.

 

Suroviny:

6 originál mnichovských klobás

Cca 8 ředkviček

1 červená cibule

3 polévkové lžíce octa

2 polévkové lžíce rostlinného oleje

1 polévková lžíce bavorské sladké hořčice (možno nahradit kremžskou hořčicí)

Petrželová nať

Sůl, pepř, špetka cukru

Postup:

Do mísy postupně dáváme: najemno nakrájenou petrželovou nať, na plátky nakrájené ředkvičky, na plátky nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájené oloupané mnichovské klobásy.

Promícháme a přidáme ocet, olej, hořčici, okořeníme solí, pepřem a cukrem.

 

Opět vše promícháme, ochutnáme, případně ještě dochutíme a pokud nic nechybí, dáme cca na hodinku odležet do ledničky.

Výborná svačinka nebo chuťovka k pivu

 

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla