V létě mne dcera se zetěm obdarovali po svém návratu z Řecka balíčkem s originálním řeckým kořením na různé speciality místní kuchyně, mj. na přípravu „řeckého kuřete“. Součástí balíčku byla i řecká kuchařka, ze které jsem čerpal následující recept. Chápu, že toto originál koření v našich zeměpisných šířkách neseženete, ale klidně použijte tuzemskou kořenící směs na gyros, běžně dostupnou, je vcelku kvalitní, sám ji používám. A to ostatní už je klasika.

 

Suroviny:

1 kuře

8 bramborů ve slupce

2 citrony – vymačkáme z nich šťávu

2 polévkové lžíce řeckého koření na kuře nebo gyros koření apod. Nebo doporučuji i lístky čerstvého rozmarýnu, který je také u nás dostupný.

Olivový olej

Sůl (ideálně mořská)

Rajče, okurka apod. na oblohu

 

Na dressing:

200g hustého tučného jogurtu

4 stroužky rozetřeného česneku

Mořská sůl

 

 

Postup:

Kuře nasekáme na kousky (osminky) a brambory se slupkou nakrájíme na kostky.

Osolíme a vložíme do pekáče.

Přidáme olivový olej a citronovou šťávu, posypeme 2 lžícemi kořenící směsi, promícháme.

 

Pečeme 1,5 hodiny při 180 stupních v troubě na středním roštu.

Podáváme s oblohou s dressingem připraveným z jogurtu, rozetřeného česneku a soli.

 

Dobrou chuť!

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla