Na tento recept jsem se inspiroval jedním španělským tapas, tedy chuťovkou, která se tam připravuje z papriček Padroni. To jsou malé zelené papričky, určené ke smažení. Pojídají se smažené k pivu nebo vínu, lehce solené hrubou mořskou solí, případně zakápnuté olivovým olejem. Rád si je zejména teď v létě připravuji, pokud je dostanu.

Ale zpět k zeleným paprikám. V létě bývají v různých akcích, za solidní cenu, pokud tedy je zlodějský obchodník nenatáhne.  Jsou buď z tuzemska – z Česka nebo ze Slovenska. Ty slovenské častěji pálí, mám je raději, ale nepohrdnu ani těmi českými, které jsem pořídil za 30Kč/1kg. To nejde nekoupit, bohužel však nepálí. A právě tady se zrodil nápad vyzkoušet je tepelně upravit na způsob španělských Padroni. Od nápadu k činu nebylo daleko, naplnit pánev olejem, rozpálit, šup tam s paprikami a už to jede. Věřte nebo ne, nečekal jsem, že to ty Padroni hravě strčí do kapsy a pochutnání bude více než znamenité. Pojďte se přesvědčit.

 

Suroviny:

6 celých zelených paprik (nebo kolik se jich vejde na pánev)

Rostlinný olej

Na dochucení: Mořská sůl (možno i hrubá), olivový olej, chilli.

 

Postup:

Na pánvi rozpálíme větší množství oleje, vložíme tam celé papriky a smažíme do zlatova ze všech stran na středním ohni, případně, dle potřeby oheň regulujeme. Tak za 40 minut se to dá zvládnout.

 

Papriky vyndáme na talíř, zakápneme olivovým olejem, posolíme, kdo má zdravé zuby může i hrubozrnnou mořskou solí, kdo má rád ostré a pokud papriky nepálí samy od sebe, lehce ještě posypeme chilli, dáme trochu vychladnout…..a lahůdka zaručena.

 

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla