Já rád játra, ty rád játra….., tak se to nějak říká v českých luzích a hájích. Telecí játra jsme zde již připravovali jako velkou delikatesu a konstatovali, že dobře chutnají po drobné úpravě i játra hovězí. Nadešel čas ochutnat játra vepřová.

 Je období podzimních zabijaček a to je čas na ochutnávku něčeho z tohoto soudku. Škoda, že domácí zabijačky na vesnicích spojené s veselením při harmonice, popíjením piva i něčeho ostřejšího a samozřejmě s hodováním zabijačkových dobrot, co hrdlo ráčí, jak jsem je znal já, už téměř neexistují. Když se člověk k takové zabijačce dostal, odcházel druhý den po prospání do růžova v poctivých selských péřových duchnách obdarován plnou taškou zabijačkové výslužky….jo, to byly časy, lidé byli přátelští, veselí, pohostinní.

Mám před sebou tedy vepřová játra. Na současné poměry se dají pořídit za rozumný peníz, příprava je vcelku jednoduchá, rychlá a to rychlá v pravém slova smyslu, protože dlouhá příprava játrům nesvědčí a tvrdnou i bez dlouhodobého požívání alkoholu, jak je to u nás lidí. Zásadou je, že se dusí maximálně do 15 minut a solí se až po dokončení přípravy. Takže pokud vám vepřová játra ztvrdnou, není to o tom, že prasátko celý život chmelilo jak carský důstojník, ale že jste je příliš dlouho dusili nebo osolili před přípravou. Vepřová játra na rozdíl od telecích se dají pořídit u řezníka bez problémů a jeden recept přímo z řeznického prostředí tady mám i já pro návštěvníky mého webu.

 

Suroviny:

750g vepřových jater

2 cibule

1 lžička drceného kmínu

400ml vývaru

Špetka tymiánu

Trochu másla

Trochu sádla

Sůl, pepř

 

Postup:

Na sádle (nebo oleji) osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli

 

Játra, nakrájená na nudličky přidáme k cibuli, přidáme kmín, promícháme a přidáme ještě tymián.

 

Zalijeme vývarem a dusíme cca 10 minut, jak jsem již psal, rozhodně ne déle než 15 minut.

 

 

V závěru dochutíme solí a pepřem, přidáme na zjemnění máslo a je hotovo

 

Dušená játra mám rád s dušenou rýží.

 

Dobrou chuť.

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla