Stejně jako na Vánoce, tak ani na Velikonoce by na slavnostní tabuli v každé české domácnosti neměl chybět klasický český kapr. Nemám rád ty moderní trendy našeho kapra na Vánoce a Velikonoce nahrazovat různými, byť luxusními mořskými rybami. Náš kapr má své kouzlo a já ho nade vše zbožňuji.  Receptů na přípravu kapra je v našich zeměpisných šířkách přehršel, my si nyní společně připravíme kapra po mlynářsku, tak se do toho pojďme pustit.

 

Suroviny:

1 kapr, rozporcovaný na řezy

1 palička česneku

4 polévkové lžíce hladké mouky

1 kávová lžička drceného kmínu

2 kávové lžičky mleté červené papriky

sůl, pepř

a olej na smažení

 

Postup:

Porce kapra osušte, osolte a mírně opepřete. Prolisujte česnek, porce kapra jím potřete a nechte přes noc do chladu marinovat.

 

Před přípravou česnek potom lehce seškrábněte nožem. Maso se přes noc nasáklo česnekovým aroma, což nám stačí, česnek na porcích by při smažení zhořkl, tak je lépe jej, co to jde jemně odstranit, chuť bude jemnější.

 

Smíchejte hladkou mouku s kmínem a paprikou a v této směsi porce kapra obalte.

 

Na pánvi rozpalte olej a jednotlivé porce smažte, nejprve kůží dolů cca 5 minut z každé strany.

 

Za svoji práci budete štědře odměněni výbornou, lahodnou a netradiční chutí českého kapra. S přílohou si moc hlavu nelámu, mám rád rybu nejlépe samotnou, ale nedáte li jinak, zvolte kvalitní chléb, brambor maštěný máslem nebo bramborový salát.

 

Dobrou chuť a krásné Velikonoce

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla