Mleté maso…. fazole….. papriky….. cibule….. česnek….. ohnivé chilles…. tortila …. Uhádnete, kam dnes zamíříme? Zmíněné suroviny neodmyslitelně patří do Mexika, do země o které se traduje, že se tam jí ta nejpálivější jídla na světě. Já tam nebyl, nemohu posoudit, ale od lidí, co tam byli, jsem se dozvěděl, že to s těmi pálivými jídly až zase taková pravda není. Tak nevím, já pálivé zbožňuji tak si vždy pokrm dopřávám řádně ohnivý za účasti těch nejpálivějších chilles světa. Dělám li něco ve stylu „Mexiko“, musí to „hořet“. Jednoho dne vznikl i tento pokrm, kdy jsem dal popustit uzdu své fantazie. Měl jsem mleté maso, v mrazáku 2 zbylé tortily z nějaké mexické akce ještě v Bavorsku, cibule a nějaké to koření se ve špajzu vždy najdou, chilles je u mne samozřejmost, to jím i k salámu, fazole ve spíži také byly, tak jen fortel, dobrý nápad a recept byl na světě.
Suroviny:
300 – 400g g mletého masa
2 tortily
2 cibule
100g červených fazolí v tomatové nebo chilles omáčce
3 stroužky česneku
Chilles dle chuti a odolnosti nakrájené na drobno
Sůl
Pepř
Vegeta
Provázek na svázání ranců
Postup:
Namícháme si směs masa: Do masa přidáme nasekaný česnek, všechno koření a řádně promícháme, aby se ingredience propojily. Pak směs necháme cca hodinku odležet v chladu.
Na tortily namažeme syrovou masovou směs (ne úplně k okrajům, aby to šlo pak dobře zabalit), na směs poklademe cibuli nakrájenou na plátky a fazole.
Tortily nyní řádně zabalíme do ranců, aby směs při pečení nevytékala, převážeme to pak ještě provázkem, který zabalení a rozpínavost při pečení bude jistit.
Troubu rozpálíme na 180°C a na střední rošt do pekáče na sucho dáme zabalené rance, pečeme tak do ½ hodiny a mělo by být hotovo.
Věřím, že si pochutnáte, provázek nejezte (-:)
Pavel Čermák – Svět dobrého jídla