Jak se tak pohybuji gurmánským světem, nemohu si nevšimnout, že nám tady klasický tatarák nějak zmutoval a připravuje se z různých surovin. I na mých stránkách jsme si už připravovali mimo klasického tataráku tuto pochoutku např. z lososa nebo z červené řepy. Tušili byste, že tatarák jde připravit i třeba z pivního sýra? Kdo si odpoví ano, má pravdu. A navíc je výborný, ostatně jako všechny tataráky. Pivní sýr mám z Bavorska, v Česku doporučuji třeba pivní sýr z Jarošova, tedy jestli se ještě vyrábí a nepokazila-li se kvalita, jak je to v Česku již národním sportem. Každopádně, na trhu je pivních sýrů dost, jak v Bavorsku, tak v Česku, jen si nějaký vhodný vybrat. Můj tip – co zkusit třeba Romadur? Jsem příznivcem velmi vyzrálých sýrů tohoto typu, ale na „tatarák z pivního sýra“ udělejme výjimku a pracujme se sýrem méně vyzrálým. Lépe se totiž takový sýr strouhá, což je úprava, kterou se sýrem budeme provádět. Tak to jsou asi základní informace předem a nyní pojďme na přípravu.
Suroviny:
1 pivní sýr (cca 200g)
1-2 jarní cibulky
Olej rostlinný
Worcester
Pivo – lžíce
Hořčici – lžička
Kečup – lžička
Špetka mletého kmínu
Sůl dle chuti
Pálivá mletá paprika dle chuti
Pepř černý mletý dle chuti
A pro fajnšmekry možno přidat ještě chilles dle chuti
Postup:
Pivní sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
Vytvoříme kopičku s důlkem a obložíme dokola ingrediencemi i kořením.
Do důlku nalijeme olej a jdeme důkladně míchat vidličkou, jak to děláme u klasického tataráku, aby se vše řádně propojilo. Přidáme lžíci piva (ne více – bylo by to pak moc řídké) a stále mícháme, dochucujeme worcesterem, případně ještě pepřem, solí, chilli – do obrazu vaší chuti. Já to mám rád hodně ostré a pikantní.
Je li hotovo a tataráček vyhovuje vaší chuti, doporučuji teď to vše nechat v pokojové teplotě pod poklopem tak den, dva odležet, ale nevěřím, že to vydržíte. Alespoň u mne, když jej ráno udělám, do večera je pryč.
Podávám na opečeném toustu, nic nezkazíte ani klasickou topinkou potřenou česnekem.
A vhodný nápoj? Co myslíte? No jasně, přeci náš mok pěnivý neboli pivo!
Přeji dobrou chuť a věřím, že „tatarák z pivního sýra“ skvěle obohatí váš jídelníček.
Pavel Čermák – Svět dobrého jídla