Se začátkem léta končím vždy s těžšími pokrmy. Až na světlé výjimky, jako je třeba pečené vepřové koleno v Bavorsku, se snažím jíst hlavně ryby, grilovanou zeleninu a dary moře. Prostě s létem přicházím na středomořskou stravu, možná sundám i nějaké to kilo, které s podzimem zase naberu. Nedávno jsem si koupil pstruhy a zachtělo se mi je udělat trochu jinak, než klasicky. Inspirován rybími hranolky, které jsou populární hlavně v jižních Čechách, ale jsou vcelku dost pracné na přípravu, jsem vymyslel jednodušší úpravu ryby, a to na stripsy. Věřte, že jsem byl velice mile překvapen, jaké byly dobré. Navíc příprava velmi jednoduchá, pochutnání znamenité. Zde je recept na stripsy ze pstruha v plné parádě.

 

Suroviny:

2 vykuchaní pstruzi (cca 500g)

Sůl, pepř

2 lžíce hladké mouky

Tuk (olej) na smažení

 

Postup:

Pstruhy osušíme, nakrájíme příčně na podkovičky cca 1cm široké. Nevyhazuji ani ocas, a pokud je hlava zbavena žáber, nevyhodím ani hlavu. Ale nechám to na vás. Někdo tyto části ryby nemusí, ale já říkám, že na tento způsob úpravy jsou nejchutnější, krásně po usmažení křupavé. Pstruh se nemusí škrábat, mini šupinky se usmaží při tepelné úpravě a při jídle nevadí.

 

Nakrájené kousky ryby dáme do mísy, posolíme, popepříme, promícháme a toto několikrát zapakujeme, aby se rybí kousky všechny řádně prosolili a prokořenily. Následně odložíme minimálně na 30 minut do chladu.

 

Rozpálíme olej v pánvi, do misky dáme mouku a každý kousek ryby obalujeme v mouce a hned vkládáme na pánev.

 

Neobalujte si kousky ryby dopředu, ale vždy takto bezprostředně před smažením.

A potom smažte 5 minut z jedné strany na středním ohni, otočte a zase smažte 5 minut. Následně otočte na potřetí ještě tak na 3 minuty a mělo by být hotovo.

 

Vyjměte na talíř, dejte doprostřed stolu a každý ať si bere, co hrdlo ráčí. Stripsy jsou výborné samotné jako chuťovka, přílohou může být třeba bramborová kaše a pikantní okurky. Stripsy určitě připravíte i ve friťáku, kde bych je smažil tak 6 minut, ale nezkoušel jsem to. Poslední dobou fritovací hrnec nějak opomíjím.

Na výše uvedeném receptu si jistě pochutnáte, přeji dobrou chuť a hezké léto.

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla