Ač jsem masožravec, řízek z celeru si občas neodpustím. Snad i proto, že mi evokuje mé mládí, kdy jsem si přivydělával na brigádě s tehdejšími západními Němci. A právě tam jsem si tento pokrm oblíbil, protože se často podával v místní jídelně. Myslím si, že pokrm je to tak jednoduchý, že netřeba velké fotodokumentace. Řízky z celeru jsou nejlepší s bramborem a majonézou nebo tatarskou omáčkou. Při dnešních cenách majonézy i tatarky a zejména při jejich mizerné kvalitě není od věci si majonézu připravit vlastní. Zase jednoduché, jak facka a chuť někde jinde, než ta komerční z obchodu, o ceně ani nehovořím. Níže vám dám recepty na obojí  a věřím, že to zvládnete.

 

Suroviny na řízek z celeru:

1 celer – bulvu

1 vejce, mouka, strouhanka na trojobal 

Sůl

Tuk na smažení a vhodná pánev

 

Suroviny na domácí majonézu:

1 žloutek (bílek přidejte k vajíčku na obalování řízků)

Rostlinný olej

Metlový šlehač

Podlouhlá nádobka na šlehání

Špetka soli, několik kapek citronové šťávy nebo vinného octa

 

Příprava:

Začneme třeba tou majonézou. Do vhodné šlehací nádobky dejme oddělený žloutek.

Do jedné ruky uchopíme šlehač s metlou, do druhé nádobku s olejem a zajistíme, aby se šlehací nádoba při šlehání nepohybovala.

A teď důležitý krok: Spustíme šlehač, šleháme žloutek a po velice malinkých dávkách přiléváme olej. Dávejte opravdu malé dávky oleje a stále šlehejte. Pokud to s olejem přeženete, majonéza nezhoustne. Takže pomalu a postupně přiléváme malé množství oleje, až se vytvoří dostatek majonézy. Z toho 1 žloutku v pohodě naděláte majonézy na 2 i více porcí. V závěru dochuťte špetkou soli, citronovou šťávou nebo octem a máte hotovo. Majonéza samozřejmě musí být hustá, nepovede-li se to na poprvé, nezoufejte a trénujte. Ani mne se majonéza na poprvé nepovedla. Je to skutečně v tom přidávaném malém množství oleje, zejména na začátku. Není-li takový cit v ruce, klidně ten olej přidávejte po malých lžičkách.

 

A co se řízků týče, celer okrájejte, rozkrojte na půl a dejte vařit do osolené vody do změknutí, nejméně 20 minut. Vyndejte, nakrájejte na silnější plátky, obalte v osoleném trojobalu jako kterékoli jiné řízky a šup s tím na pánev. 5 minut z jedné strany, 5 minut z druhé, hezky do zlatova a je hotovo. 

Podávejte s bramborem a právě vyrobenou domácí majonézou. Jídlo, se kterým se vejdete na porci bohatě do 1€ nebo chcete-li do 25Kč.

Dobrou chuť.

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla