Houbové pokrmy patří k mým oblíbeným. Naštěstí se dnes už nemusíme spoléhat jen na houbovou sezónu, ale třeba takové žampióny se dají pořídit v obchodech celoročně a koupit se dají i lišky. I když co vím, tak ty se dováží z Ruska a Běloruska a už jsem je dost dlouho neviděl, tak díky mezinárodní situaci se asi budeme muset spolehnout na vlastní sběr v lese o sezóně. Zůstaneme tedy u těch žampionů, které k dostání jsou, a cena je taky vcelku přijatelná.

Tento pokrm jsem si vymyslel sám a ať na té smetaně děláte žampiony nebo lišky, je znamenitý a určitě si pochutnáte stejně jako já.

 

Suroviny:

400g žampionů (nebo lišek)

3 cibule

50g kvalitního špeku (nebo sádlo)

200ml sladké smetany

Cca 2 lžíce Mondaminu*) (nebo jíška)

Lžíce octa (dle chuti)

Koření: sůl, pepř, drcený kmín, možno též maggi

*) Mondamin je německé značkové zahušťovadlo, prodává se světlý nebo tmavý. V ČR asi bohužel není, tak doporučuji koupit při cestě do Německa, kde je v každém supermarketu. Má v kuchyni pestré využití. Samozřejmě se dá nahradit klasickou jíškou.

 

Postup:

Nejdříve si vše nakrájíme a odložíme. Špek a cibuli nakrájíme na kostičky, žampiony na kousky.

 

Špek rozpálíme na pánvi, a když pustí tuk, přidáme cibuli a osmahneme ji, až zesklovatí.

 

Přidáme žampiony, vše osmahneme, promícháme, přidáme koření a pod pokličkou cca 10 minut podusíme. Stručně řečeno, základ je jako na klasickou smaženici.

 

Doladíme chutě, přidáme smetanu, krátce povaříme.

 

Přidáme mondamin na zhoustnutí (nebo jíšku), pár minut provaříme, ochutíme octem, ještě doladíme chutě a můžeme podávat.

 

 

Jako příloha je vhodné bílé pečivo.

 

Dobrou chuť.

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla