Miluji pečená masa, kupuji již od pohledu krásnou krkovici s kostí a nápad na víkendové vaření je jasný. Udělám pečeni, tak se do toho pojďte pustit se mnou. Prozradím, že masíčko bylo jedna báseň a totéž přeji i vám.

 

Suroviny (na cca 1kg masa):

Marináda:

Lžíce medu

Lžíce piva

Lžíce hořčice

Vše rozmíchat v misce

 

Dále:

Cca 1kg kvalitní vepřové krkovice s kostí

Hrubozrnnou, nejlépe mořskou sůl

Pepř

1/2l vývaru, jíška na zahuštění nebo tmavý Mondamin (německé omáčkové zahušťovadlo).

 

Postup:

To je vše a jdeme na to: Maso posypeme pepřem a solí. Maso snese klidně více pepře i soli, ale to nechám na vás. Potřeme připravenou marinádou a necháme přes noc odležet do chladu.

 

Pak už jen předehřát troubu, trochu maso na pekáči podlít vodou a už to jede samo. Má trouba je s automatikou, tak jsem zvolil program pro vepřovou pečeni. V běžné troubě doporučuji péct každopádně za využití horkovzuchu na 180°C nejméně 1h/1kg masa, občas, ne moc často podlít vodou (nebo pivem – tím se nic nezkazí).

Mezi tím vším si ještě připravte tak ½ litru vývaru, který zahustěte jíškou nebo Mondaminem, mírně provařte a před finálním koncem pečení tento sos vlijte k masu do pekáče.

Podávám s klasikou, tedy knedlík a kysané zelíčko.

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla