Přiznám se vám, že do asijské kuchyně ač ji mám rád, moc nefušuji, protože je dosti složitá na ingredience a postupy. Některé pokrmy ale jsou vcelku dostupné i pro běžného Evropana a jeden z nich je čínský kuřecí salát, který jistě znáte z různých asijských bister. Když jsem si ho prvně připravoval, nadchla mne lahodná sladkokyselá chuť a jednoduchost. Proto u nás v ledničce vydrží opravdu velmi krátkou dobu a brzy se po něm jen zapráší, což věřím, že se tak stane i u vás. Jdeme na to.
Suroviny:
3 kuřeci stehna
1 okurka hadovka
1-2 paličky česneku (pokrm snese větší množství česneku)
Koření: pepř, chilles příp. sůl (nemusí být, nekořeníte li jako já)
Na zálivku:
12 lžic sojové světlé omáčky
3 lžíce cukru
9 lžic octa 6%
3 lžíce rostlinného oleje
Postup:
Stehna dejte vařit do hrnce v osolené vodě spolu s polévkovou zeleninou. Vývar následně možno použít na polévku. Vaříme pomalu cca 1 hodinu, při vaření sbíráme pěnu, aby byl vývar čirý.
Než se maso uvaří, nakrájíme si do mísy opranou okurku na nudličky.
Prolisujeme k okurce oloupaný česnek.
Připravíme si do misky zálivku ze sojové omáčky, octa, cukru a oleje.
Uvařené maso obereme od kostí a nakrájíme na hrubší kostky.
Přidáme do mísy k okurce s česnekem, promícháme, zalijeme připravenou zálivkou, promícháme a necháme odležet v chladničce, případně dochutíme kořením, je li třeba.
Podáváme jako předkrm nebo chutnou svačinku či večeři nebo chuťovku k pivu a vínu. Originalitu pokrmu podkreslíme konzumací asijskými hůlkami.
A jeden tip nakonec: Salát je vynikající i ze samotných kuřecích kůží, pokud je máte možnost opatřit. V tomto případě vaření kůží cca ze 2 kuřat zkraťte na maximálně ½ hodiny a upravte množství na zálivku v patřičném menším poměru.
Přátelé, dobrou chuť přeje Pavel Čermák
Svět dobrého jídla – svět, kde je stále dobře