Před léty, kdy se v Česku ještě vyráběly potraviny, co byly k jídlu, byla v sortimentu potravinářských prodejen drožďová pomazánka, která mne moc chutnala. Byla v konzervě a nejednou jsem ji kupoval k svačině a moc si pochutnával. Stála pakatel, snad tehdy 2Kčs, k tomu 2,3 rohlíky po 20 haléřích za kus a člověk byl za necelé 3Kčs dobře najeden. Žádný podvrh, vše poctivé, chutné, dobré. Po společenských změnách z trhu zmizela, jako mnoho dalších kvalitních potravin, které se u nás vyráběly a dnes už ani lidé neznají, jak co má správně chutnat.

Naštěstí si drožďovou pomazánku dovedu sám udělat, základní suroviny dostupné jsou a musím se pochválit, že ji dovedu téměř na chlup stejně, jak byla tenkrát v dobách mého mládí. A cena také ujde – počítám za 6 kostek droždí 0,60€, 3 vejce 0,60€, cibule, koření, máslo, proud, to je také tak do 0,60€, takže za necelá 2€ je svačinka i večeře pro celou rodinu. Plus ty houstičky rozpékací, 6 kousků, také do 0,60€. Cena boží i teď po zdražení a pochutnání zaručeno. Možno udělat samozřejmě třeba i z poloviční dávky.

 

 

Suroviny:

6 kostek droždí

30g másla       

2-3 cibule

3 vejce

Sůl

Pepř

Kmín drcený

Příloha: Opečená houska nebo chlebová topinka

 

Postup:

Cibuli nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpustíme máslo. Na pánvi na másle osmahneme cibulku, až zesklovatí, tj. cca tak 5 minut. Přidáme sůl, pepř, kmín dle chuti a promícháme.

 

 

K osmahnuté cibulce s kořením rozdrobíme droždí, rozmícháme, až se droždí rozpustí, stále mícháme, dokud se droždí nezačne znovu spojovat a mírně hnědnout. Tento úkon je velmi důležité dodržet a nic neuspěchat. Droždí smažte opravdu až do fáze, že začne tuhnout a mírně se osmaží, tedy minimálně 5 minut. To je záruka správného finálního výsledku. Pokud budete nedočkaví, pomazánka bude blátivá a moc si nepochutnáte.

 

Takže droždí je osmaženo, spojuje se a nyní teprve přidáme vejce a opět za stálého míchání smažíme, aby se hmoty řádně propojily, cca zase tak 5 minut.

 

Je hotovo, pomazánka je kyprá, lahodná. Nebyl bych to já, milovník pikantního jídla, abych si to ještě ve finále nevylepšil cayennským pepřem, ale to je na každého chuti.

 

Jako přílohu jsem dostal chuť na čerstvě pečené bagetky osmažené na česnekovém másle, namazat a je to. Mňam.

 

Dokud na to máte, zuby a trávení vám to dovolí, jezte, pijte, hodujte, co hrdlo ráčí.

S podzimem vždy dobré chuti na stránkách Světa dobrého jídla s Pavlem Čermákem.