S tímto pokrmem zavítáme na Balkán. Mám rád jídla v kombinaci maso – zelenina, miluji grilované lilky, miluji pikantní jídla. A balkánská kuchyně všechny tyto kombinace nabízí. Před časem jsem musaku jedl hlavně v Bulharsku a vzpomínám na to dodnes, jak jsem si vždy na dobré zažití po vydatném jídle dával místní pálenku „Piščorskuju“. Pravda, mnohdy nezůstalo jen u té jedné. Příprava musaky sice není složitá na kuchařský um či ingredience, přesto je ale trochu časově náročnější, tak si na její přípravu raději zvolte větší časovou rezervu.

 

Suroviny na 5 porcí:

 

500 g Brambor
4 Velká rajčata
2-3 Lilky
  Sůl
2-3 cibule
4 stroužky česneku
  rostlinný olej
500 g mletého masa (ideálně mix vepřové, hovězí)
2 lžíce rajčatového protlaku
300ml pasírovaných rajčat (1 konzerva)
1 polévková lžíce Smíšené nasekané bylinky (např. tymián, petržel, bazalka ap)
  čerstvě mletý pepř
200 g zakysanou smetanou
přibližně 150 g strouhaný parmazán

 

Postup:

Nejprve si připravme masovou náplň v pánvi. Nakrájíme cibuli a česnek, osmahneme ve 2 lžících oleje cca 3 až 4 minuty v pánvi. Přidáme mleté maso a smažíme ještě asi 6-8 minut. 

 

Přidáme pasírovaná rajčata a rajský protlak, přidáme bylinky, osolíme, opepříme, promícháme a necháme zatím v pánvi.

 

Rajčata a lilek nakrájíme na silnější plátky (u lilků odstraníme stonek). 

Rajčata odložíme stranou do mísy.

Nakrájený lilek zakápneme olejem, aby každý plátek byl trochu potřený olejem

 Jednotlivé plátky lilku nejlépe na grilovací pánvi asi 2-3 minuty z každé strany grilujeme, pak odložíme do mísy stranou, mírně posolíme a popepříme.

 

Když je vše hotovo, nakrájíme na plátky brambory. Krájíme je jako poslední proto, aby nám nečernaly. Máme – li nové, můžeme klidně i se slupkou, nevadí to. A rovnou je naklademe do zapékací mísy. Jinak je třeba brambory oloupat a tak 10 minut předvařit v osolené vodě (nedovařit do měkka!!)

 

Brambory dáme tedy do zapékací mísy dospodu a na ně navrstvíme hotovou masovou směs, kterou jsme si připravili v pánvi.  Na směs vrstvíme rajčata a grilované lilky, nakonec nahoře potřeme zakysanou smetanou a posypeme parmezánem.

 

Zapékací mísu s musakou ještě pak pečeme v předehřáté troubě při 200 °C

(ventilátor 180 °C) dozlatova cca 1h.

Hotový pokrm na talíři ještě ozdobíme bylinkami, možno zakápnout třeba i tabascem a konzumujeme již bez příloh.

 

Dobrou chuť!

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla