Rád mezi Vánocemi a Novým rokem vyrážím někam do zasněžené přírody. Jsem sice teplomilný tvor, zimu nemusím, ale v období konce roku udělám výjimku. Ladovskou zimu u nás v nížinách už pomalu ani nepamatuji, tak nezbývá, než nasát zimní atmosféru na horách. Nelyžuji ani se neoddávám jiným zimním sportům, spokojím se s procházkou a nasátím zimní atmosféry, potěší mne pohled do kraje a souznění s majestátní přírodou. To mne ke štěstí bohatě stačí. Pak někam na dobré jídlo, v klidu, beze spěchu, u dobrého moku poklábosit a mám hned radost na duši. Na přelomu roku mne bohužel nedovolilo vyrazit do hor zdravíčko, přepadla mne nějaká chřipku, tak jsem dal přednost kurýrování se doma v teple. No a nyní si to vynahrazuji a vyrážím.

Šumava, Bavorský les nikdy nezklamou, vyrážím na nejvyšší horu Šumavy a Bavorského lesa, na Gross Arber (1456 m.n.m), pro který je v Čechách vžitý název Velký Javor. Však toto dnešní území Bavorska dříve patřilo k Čechám. Až za Rakousko – Uherska prý Marie Terezie toto území prohrála v kartách. Dnes celé rozsáhlé území patří následníkům německého trůnu, rodu Hohenzollernů a leží na území Svobodného státu Bavorsko. Velkému Javoru vévodí dvě kopule radarů protivzdušné obrany NATO a díky nim je vidět a rozpoznat z velké dálky.

Vyjíždím lanovkou skoro na vrchol, kde v zimě panuje čilý ruch pěších turistů i lyžařů.

Vidím prvně za letošní zimu sníh. Na velkou procházku to moc není, protože to všude klouže. Na samotný vrchol, kam se člověk musí dostat po svých tedy zapomínám a nechám to někdy na jaro, až budou upravené cestičky pro turisty. Arber v zimě prostě patří lyžařům. Nespočet lyžařských, sáňkařských, snowboardových tras, sjezdovek, k tomu perfektní servis, milovníci zimních sportů tam jsou jako v Ráji. Výhled je nádherný, jsem nad mraky a celou okolní krajinu mám jako na dlani, však se podívejte.

 

A přijde li na vás hlad, v okolí je několik restaurací s výbornou kuchyní.

Já mám však svoji oblíbenou hospůdku o pár kilometrů dál, v nedalekém sklářském městě Zwiesel. Nedá mi to se ale zastavit ještě u Arbersee, Arberského velkého jezera, která vypadá v zimním oparu velice tajemně. Na moji reportáž z Arbersee se můžete podívat zde: https://svet-dobreho-jidla.cz/vylet-do-praveku-arbersee/ 

A pak už hurá do zwieselské Braustüberl proti  1. parnímu pivovaru (1. Dampfbierbrauerei Zwiesel), výborné pečené bavorské kolénko, výborný steak krále Ludvíka, jelení gulášek, výborné pivo, výborná obsluha a nutno dodat, že česká obsluha, takže se tam domluvíte i česky. Jediný nedostatek – kanape vedle stolu, aby se spokojený a do sytosti najedený host mohl v tichosti odvalit….  a dát si „dvacet“.

Přežijte zimu v pohodě, ve zdraví a hlavně s dobrým jídlem

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla