Při mých toulkách po bavorských pivnicích jsem se naučil jednu specialitu, která nesmí chybět v žádné pivní zahradě a v žádné bavorské hospodě, kde se dá něco dobrého pojíst. Slouží jako předkrm nebo svačina. Někde této sýrové pomazánce říkají Obazda, jinde Obazter, ale vždy jde o jedno a to samé, tedy pomazánku, jejíž základ je sýr s bílou plísní na povrchu a čerstvý sýr, kterému se v Bavorsku říká Frischkäse, obdoba Gervais či naší Lučiny. Když pomazánku připravuji, dopouštím se občas jedné chyby, přeženu to s pivem nejen do sebe, ale i do pomazánky a ta je potom řidší konzistence, což je špatně. Obazda by měl být hustší, aby šel v pohodě mazat, tak pozor na to a dejte maximálně do 2 polévkových lžic piva na tuto přípravu. Do sebe pak můžete ládovat pivo, co hrdlo ráčí před přípravou i po přípravě, to už pak je jedno.

 

Suroviny

 

200 g sýru Brie (camembert / hermelín)

30 g másla

200 g čerstvého sýra (Frischkäse, Lučina, Gervais apod.)

1 cibule

3 g papriky

Špetka pepře

Špetka kmínu

½ lžičky soli

Petrželková nať nebo nať z lahůdkové cibule

1-2 lžíce pšeničného piva (ne více!!)

A pro otrlejší možno přidat i pálivé chilles

 

Postup:

 

Brie rozkrájíme na menší kostky, dáme do mixovací mísy.

Přidáme ostatní ingredience, tedy máslo, čerstvý sýr, cibule, pivo a papriku a promícháme vidličkou

 

Dochutíme směs solí, pepřem a kmínem a opět promícháme.

Následně vše zpracujeme tyčovým mixerem na pomazánku.

 

Přidáme petrželovou nať nebo cibulkovou nať, případně chilles, promícháme to vidličkou a můžeme podávat.

 

Obazda je vhodný ideálně mazat na sendviče, topinky případně podáváme s preclíkem, stejně jako v bavorských pivních zahrádkách. Pivo jako neodmyslitelný doplněk ani nebudu připomínat.

 

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla

.