Bylo období, kdy jsem byl štamgastem ve světoznámém pražském pivovaru a restauraci U Fleků. Ač tam jsou ceny spíš nastaveny peněženkám cizinců ze západu či zámoří, měl jsem a dodnes mám rád tu místní atmosféru a nelitoval jsem peněz tam utracených. Lépe nechat své peníze tam, kde se ctí pivní kultura, jak má, než být v nějaké zaplivané knajpě, s primitivními hosty či nadutci kolem sebe. Celý den živá kapela – trubka a harmonika, Duo Švejk, jeden z muzikantů je můj kamarád, k tomu výborné pivo – nejlepší na světě, jak říká reklamní slogan. U Fleků se snoubí kultura i historie v jedno. Flekovské černé pivo je fakt znamenité. Vzpomínám na bujaré akce, když přišli temperamentní Španělé nebo Italové. Catalitos, Viva Espańa, Marina, Marina, ale samozřejmě i Škoda lásky a jiné krásné písně…. To zpíval a veselil se celý sál, to pivo teklo proudem a to se to hodovalo. Mimo klasiky – flekovský guláš, svíčková, pečené koleno, pečené kuře či kachna tam podávají fakt opravdovou místní specialitu. Je to pomazánka z pivního sýra. Lepší jsem nikdy nikde nejedl, i cena je na místní poměry docela přijatelná. Když piji dobré pivo, nechci si moc zaplnit žaludek těžkým jídlem a přesně tato pomazánka je tím pravým, co k pivní konzumaci patří. A neodradí ani charakteristický „odér“, který se kolem strávníka při podání této speciality line.  To víte, že jsem zkoušel tuto pomazánku vyrobit sám, ale do té „flekovské chuti“ jsem se nikdy moc netrefil. Ale recept, který si nyní připravíme, je flekovské pomazánce nejblíže. Tak buď se se mnou do přípravy pusťte nebo si halt zajděte ke Flekům na originál. Myslím si, že litovat nebudete ani v prvním a ani v druhém případě.

 

Suroviny:

1 Jarošovský pivní sýr (snažte se opravdu použít Jarošovský, mám to osvědčené)

1 menší cibule

Cca 30g másla

1 lžíce piva

½ lžičky soli

 

Na jednu porci pomazánky dále:

2 stroužky česneku

3 topinky

 

Postup:

Kupujte výhradně k této pivní pomazánce Jarošovský pivní sýr a nechte ho řádně při pokojové teplotě uzrát až je pěkně měkký, mazlavý.

Sýr dejte do hlubokého talíře, nakrájejte nožem na silnější plátky a pak rozmačkejte vidličkou

 

Cibuli nakrájejte na drobno a přidejte k sýru, vše promíchejte.

 

 

Přidejte máslo, pivo, osolte a řádně vše vidličkou ještě promačkejte na pomazánku

 

Maže se na topinky potřené česnekem, zapíjí se samozřejmě hojně dobrým pivem. Pomazánka z pivního sýra snese k zapíjení více piva, tak doporučuji koupit rovnou nejmíň celou basu.

 

Dobrou chuť a na zdraví

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla