V létě mne dcera se zetěm obdarovali po svém návratu z Řecka balíčkem s originálním řeckým kořením na různé speciality místní kuchyně, mj. na přípravu „řeckého kuřete“. Součástí balíčku byla i řecká kuchařka, ze které jsem čerpal následující recept. Chápu, že toto originál koření v našich zeměpisných šířkách neseženete, ale klidně použijte tuzemskou kořenící směs na gyros, běžně dostupnou, je vcelku kvalitní, sám ji používám. A to ostatní už je klasika.
Suroviny:
1 kuře
8 bramborů ve slupce
2 citrony – vymačkáme z nich šťávu
2 polévkové lžíce řeckého koření na kuře nebo gyros koření apod. Nebo doporučuji i lístky čerstvého rozmarýnu, který je také u nás dostupný.
Olivový olej
Sůl (ideálně mořská)
Rajče, okurka apod. na oblohu
Na dressing:
200g hustého tučného jogurtu
4 stroužky rozetřeného česneku
Mořská sůl
Postup:
Kuře nasekáme na kousky (osminky) a brambory se slupkou nakrájíme na kostky.
Osolíme a vložíme do pekáče.
Přidáme olivový olej a citronovou šťávu, posypeme 2 lžícemi kořenící směsi, promícháme.
Pečeme 1,5 hodiny při 180 stupních v troubě na středním roštu.
Podáváme s oblohou s dressingem připraveným z jogurtu, rozetřeného česneku a soli.
Dobrou chuť!
Pavel Čermák – Svět dobrého jídla