Tuňák má jedinou nevýhodu. Není zrovna laciný, nicméně vše ostatní jsou už jen klady. Výborná ryba i pro ty, kteří nemusí jiné ryby pro klasickou rybí chuť. Tuňák prostě nezklame a já si vzpomínám, jak jsem jako kluk zbožňoval třeba uzeného tuňáka. Kam se hrabala šunka. Mnozí znají dnes tuňáka z konzerv, kde bývá nejčastěji naložen v olivovém oleji. Koupíte-li tuňáka čerstvého, syrového, máte možnost si připravit jedinečnou delikatesu, steak z této jedinečné ryby. Pojďme na to.

 

Suroviny:

2 steaky z tuňáka

2 lžičky olivového oleje

Mořská sůl

Čerstvě mletý pepř

A na přílohu pyré z brokolice, rajčatový přeliv, je li chřestová sezona, výborný je i grilovaný zelený chřest.

 

 

Příprava:

Tuňáka potřeme olivovým olejem, lehce posolíme a opepříme. Rozpálíme grilovací pánev a steaky na ni vložíme. Grilujeme z každé strany tak do 2 minut a je hotovo. Správně udělaný steak z tuňáka musí být uvnitř syrový, aby se vychutnala jeho šťavnatost.

 

Příčně rozkrojíme a podáváme s brokolicovým pyré, rajčatovým přelivem případně s grilovaným chřestem.

 

Pochutnání je zaručené

 

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla