Podzim znamená sklizeň převážné většiny zeleninové úrody, mj. také zelí. Naši předkové zelí milovali a dovedli z něho připravit nejednu nenáročnou pochoutku. V Bavorsku se zelí konzumuje v hojné míře. Někde jsem slyšel, že v konzumaci zelí je snad Bavorsko na 1. místě na světě. Vzhledem k tomu, že se tam zelí přidává do mnohých pokrmů bych tomu i věřil. Nejraději mám zelí samozřejmě ke krásně propečené vepřové pečeni nebo ke kachničce, za tím účelem jsem také nedávno koupil balíček kysaného zelí a koukám, že na obalu je receptík o kterém jsem usoudil, že by nemuselo být špatné jej vyzkoušet. Vážně jsem nelitoval. Recept, kterému chyběl název, jsem pojmenoval „Zelná bašta“ a že je pojmenování věrohodné se nyní můžete přesvědčit i vy. Fakt je to bašta!
Suroviny:
1 střední cibule
1 stroužek menšího česneku
1 lžíce oleje
250 ml vývaru
500 g kysaného zelí (scezeného, vymačkaného)
400 g mletého masa (ideálně mix vepřové a hovězí)
200 ml (kelímek) créme fraiche (husté kysané smetany)
Postup:
Cibuli i česnek nakrájíme na drobno a osmahneme na pánvi na oleji.
Přidáme mleté maso, opepříme, osolíme, promícháme a ještě chvíli osmahneme.
Přilijeme vývar, přidáme scezené zelí, vše promícháme a 15 minut pod poklicí podusíme. Scezený lák ze zelí vždy vypiji. Chutná mne a je zdravý, plný vitamínů.
Nakonec přidáme créme fraiche, promícháme, přidáme ještě nasekanou nať jarní cibulky nebo pažitku a můžeme podávat.
Nenáročné jednoduché jídlo, které vám jistě, stejně jako mne, zachutná.